Hogyan lesz stabil és gyönyörű a mézeskalácsház? Így biztosan nem esik össze
A saját kezűleg készített mézeskalácsház a karácsonyi dekoráció éke lehet, de ehető ajándéknak sem utolsó.
Ha a karácsonyi aprósütiket feldobnád egy kicsit, vagy újítanál, akkor ezeket a hóemberes kekszeket süsd meg!
Biztos, hogy az ünnep egyik kedvence lesz, hisz nemcsak ízével, hanem cuki megjelenésével is mosolyt csal az arcokra. Az alapja lehet omlós linzer, de talán még ünnepibb, ha fűszeres, illatos mézeskalácsot díszítesz tovább pillecukorral, cukormázzal vagy más dekorációs elemekkel.
Ha már korábban megsütötted a mézeskalácsot, vegyél el néhány darabot, ebben az esetben villámgyosan elkészülsz a dekorálással. A díszítésben egyébként a család minden tagja részt vehet, így a készülődés közös élménnyé válik. A mézeskalácsot érdemes legalább egy nappal a dekorálás, tálalás előtt elkészíteni.
Az étvágygerjesztő kekszek nemcsak finomságként, de szépen becsomagolva akár ajándékként is megállják a helyüket.
A mézeskalácshoz a lisztet, a fahéjat, a gyömbért, a szegfűszeget, a szódabikarbónát és a sót keverjük össze egy nagy tálban. A vajat olvasszuk meg, adjuk hozzá a mézet és a tojást, majd fokozatosan keverjük bele a száraz hozzávalókat. Gyúrjuk össze a tésztát, csomagoljuk fóliába, és tegyük hűtőbe pihenni legalább egy órára.
A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki körülbelül fél centi vastagságúra, majd egy pohár vagy pogácsaszaggató segítségével szúrjunk ki belőle köröket. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük 180 °C-on 10-12 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.
A mézeskalácsokat hűtsük ki.
A cukormázhoz a tojásfehérjét verjük kemény habbá, közben dolgozzuk hozzá a porcukrot. Amikor szép fényes, kenjük a masszát szabálytalanul a kekszre, hogy úgy nézzen ki, mint egy olvadozó hóember. Nyomjunk mindegyikre egy félbevágott pillecukrot, majd dekoráljuk ízlés szerint dekortollal vagy olvasztott csokoládéval, cukorkával. Így elkészítjük a hóember arcát és gombjait.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu