Selymes, tartalmas krémleves Hollandiából: a melengető fogásban a mustár dominál
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Hollandiában nagyon szeretik a mustárt, annyira, hogy különböző fogásokba is bátran keverik, legyen az tartalmas ragu, szósz vagy leves.
Az ősz beköszöntével sokkal gyakrabban kerül leves az asztalra, ilyenkor kifejezetten jólesik a melengető fogás. Ha te is szeretsz levest kanalazni, szívesen kipróbálnál valami újat és még a merész összetevőktől sem riadsz vissza, akkor ezt a holland krémlevest érdemes kipróbálnod!
A hollandok kedvelt levese sokféle variációban készülhet, van, amelyikben póréhagyma, zeller, répa vagy petrezselyem is helyet kap, egy alapanyag azonban közös minden változatban, a mustár. Bizony, míg sokan csak kolbász vagy virsli mellé tudják elképzelni a szószt, a hollandok még levesbe is belecsempészik. Mivel krémlevesről van szó, levesbetéttel érdemes kínálni, krutonnal vagy pirult szalonnakockákkal.
Holland mustárleves
Hozzávalók 4 személyre
- 2 evőkanál vaj
- 1 darab vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 darab krumpli
- 1 liter alaplé vagy víz
- 2 deciliter tejszín
- 4 evőkanál mustár (mustármag)
- só és bors ízlés szerint
- 2 ág kakukkfű
- 10 dekagramm szalonna
Elkészítés:
A zöldségeket pucoljuk meg (hagyma, fokhagyma, krumpli), majd a krumplit vágjuk közepes kockákra, a hagymát finomra, a fokhagymát zúzzuk össze.
A vajat olvasszuk fel, majd dobjuk rá a finomra vágott hagymát, dinszteljük üvegesre, utána adjuk hozzá a fokhagymát és a krumplit. Körülbelül 2 perc után öntsük fel a folyadékkal, addig főzzük, míg a krumpli megpuhul.
A leveshez adjuk hozzá a mustárt, sót, borsot, kakukkfüvet finomra vágva, majd az egészet botmixerrel pürésítsük, utána tejszínnel főzzük forrásig.
A szalonnát kockázzuk fel, pirítsuk meg saját zsírján (ha szükséges, olaj is mehet alá). A levest a pirított szalonnával tálaljuk.
Fotó: Getty Images