A 10 legfinomabb laktató, forró leves a hűvös napokra - Átmelegítenek a hidegben

forrólevescover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tartalmas levesek ősszel és télen különösen jólesnek - amellett, hogy nagyon laktatóak és tele vannak tápanyaggal, még fel is melegítenek a hideg estéken.

Ha egy dolgot mondhatnék, amiről nem tudnék lemondani télen, az egyértelműen a forró leves lenne. Átmelegíti a testet és a lelket, ráadásul rengetegféleképpen készülhet, zöldségekkel, húsokkal, friss fűszerekkel is fel lehet dobni.

Minél tartalmasabb, annál jobb, nem is kell utána második fogás, feltölti a szervezetet a szükséges tápanyagokkal és vitaminokkal. Az már csak bónusz, hogy még munka is alig van vele, csak mindent a fazékba kell dobálni, alágyújtani, majd nyugodtan főhet, míg minden jó puha nem lesz.

Az alábbi válogatásban azokat a kedvenceinket gyűjtöttük össze, amelyek egészen biztosan eltelítenek, főfogásként is megállják a helyüket, miközben isteni finomak és nincs velük sok macera.

Kolbászos csicseriborsó-leves

Szuperlaktató leves, ráadásul 30 percen belül tálalhatod is, ha konzerv csicseriből készíted. A csicseriborsó fehérjében és rostban gazdag, ezért érdemes gyakran fogyasztani, mellé rengeteg zöldség és kolbász kerül, utóbbi egy kis füstös ízt is ad a leveshez. Ez a fogás annyira laktató, hogy órákig nem leszel utána éhes.

forróleves

Tejszínes csirkegombócleves

Ez a leves tényleg felér egy teljes körű főétkezéssel, ugyanis a sok-sok zöldség mellett még húsgombóc is gazdagítja. A húsgolyó csirkemellből készül, ezt le kell picit pirítani, hogy minél jobban átadja az ízét a levesnek. A sűrű, tejszínes levest akár egy kis tárkonnyal is fel lehet dobni, minél több zöldfűszer kerül bele, annál finomabb.

csirkegombócleves

Májgombócleves

Ha már szót ejtettünk a húsgombócról, nem maradhat ki a felsorolásból a májgombóc sem. A levesbetét készülhet csirke-, sertés- vagy marhamájból is, nagyon jól passzol hozzá a majoranna, a petrezselyem és a kakukkfű is. A májgombóc állagát a hozzáadott zsemlemorzsával lehet szabályozni, minél kevesebb kerül bele, annál lágyabb lesz, bármilyen zöldséglevest megkoronáz majd.

forróleves3

Csülkös bableves

A húsos vonalnál maradva mindenképp meg kell említeni a csülkös bablevest is. Ezt a nagyon laktató és tartalmas levest szinte mindig főfogásként készítik, hiszen a füstölt csülök mellé rengeteg bab és zöldségek is kerülnek, sőt, ebben a receptben még savanyú káposzta is. Bográcsban készítve a legfinomabb, így rengeteg éhes embert lehet vele jóllakatni. Nagy előnye, hogy másnap ugyanolyan, ha nem még finomabb.

csülkösbableves

Tejszínes krumplileves

Nem a hagyományos, pirospaprikás krumplilevest vettük most bele a felsorolásba, hanem ezt a tejszíntől sűrű és krémes, baconnel felturbózott verziót, ugyanis ez a változat tényleg biztosan eltelít. A tejszínes krumplilevesbe még reszelt sajt is kerül, ettől még sűrűbb lesz, már majdnem olyan, mint egy főzelék.

forróleves4

Ázsiai tésztaleves

A megmaradt húslevesből pár egyszerű alapanyag hozzáadásával ázsiai tésztaleves készülhet - ehhez csak tojásos tésztára van szükség, amit ázsiai boltokból szerezhetsz be, pár fűszerre és egy lágytojásra. Látványos, ízletes és laktató lesz a végeredmény, egy kevés szójaszósz, chili és gyömbér tényleg csodát tesz a legegyszerűbb húslevessel is.

tésztaleves

Tejszínes fehérbableves

A bablevesek teljesen új dimenzióját nyitja meg ez az étel, az alapjául fehérbab szolgál, amely mellé kelkáposzta, tejszín és sok-sok zöldfűszer kerül. Igazi téli, melengető fogás, ráadásul konzervbabból készítve pillanatok alatt kész van. A leves egy részét érdemes pürésíteni, ha még laktatóbbra és krémesebbre készítenéd.

forróleves2

Tejfölös gombaleves

Bár a sima, pirospaprikás gombaleves önmagában nem annyira laktató, ez a változat rengeteg tejföllel és vajas galuskával készül, így természetesen helyet kap a tartalmas levesek között. A forró gombalevesből a friss petrezselyem sem hiányozhat, a zöldfűszer kicsit frissebbé, üdébbé teszi a fogást, olyan finom lesz, hogy eteti magát.

gombaleves

Csirkeleves gnocchival

Ha újítanál, galuska helyett használj gnocchit, vagyis olasz krumplinudlit levesbetétként. A gnocchi bármilyen levesből tartalmas főételt varázsol, főként, ha még valamilyen hús és zöldség is kerül mellé. Ebben a levesben csirkemell és tejszín is van, így tényleg igazán sűrű és laktató fogást tálalhatsz majd.

forróleves5

Kukoricás chowder

A sűrű, amerikai leves, vagyis a chowder, szinte már főzelék, többféle változata létezik, de az mindben közös, hogy tejszínnel vagy tejjel fő. A főszereplő a legtöbbször valamilyen tengeri herkentyű és/vagy kukorica, de ebben a változatban a halat sós sonkára cseréltük, ami elképesztően jól passzol az édes kukoricához.

Fotók: Getty Images/ Botos Claudia/ Ács Bori/ Sóbors

Ezt is szeretjük