![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A 10 legfinomabb laktató, forró leves a hűvös napokra - Átmelegítenek a hidegben
![forrólevescover](https://kep.index.hu/1/0/3534/35341/353415/35341521_2703955_83f55756586c54436fda1dcc0c32c510_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A tartalmas levesek ősszel és télen különösen jólesnek - amellett, hogy nagyon laktatóak és tele vannak tápanyaggal, még fel is melegítenek a hideg estéken.
Ha egy dolgot mondhatnék, amiről nem tudnék lemondani télen, az egyértelműen a forró leves lenne. Átmelegíti a testet és a lelket, ráadásul rengetegféleképpen készülhet, zöldségekkel, húsokkal, friss fűszerekkel is fel lehet dobni.
Minél tartalmasabb, annál jobb, nem is kell utána második fogás, feltölti a szervezetet a szükséges tápanyagokkal és vitaminokkal. Az már csak bónusz, hogy még munka is alig van vele, csak mindent a fazékba kell dobálni, alágyújtani, majd nyugodtan főhet, míg minden jó puha nem lesz.
Az alábbi válogatásban azokat a kedvenceinket gyűjtöttük össze, amelyek egészen biztosan eltelítenek, főfogásként is megállják a helyüket, miközben isteni finomak és nincs velük sok macera.
Kolbászos csicseriborsó-leves
Szuperlaktató leves, ráadásul 30 percen belül tálalhatod is, ha konzerv csicseriből készíted. A csicseriborsó fehérjében és rostban gazdag, ezért érdemes gyakran fogyasztani, mellé rengeteg zöldség és kolbász kerül, utóbbi egy kis füstös ízt is ad a leveshez. Ez a fogás annyira laktató, hogy órákig nem leszel utána éhes.
Tejszínes csirkegombócleves
Ez a leves tényleg felér egy teljes körű főétkezéssel, ugyanis a sok-sok zöldség mellett még húsgombóc is gazdagítja. A húsgolyó csirkemellből készül, ezt le kell picit pirítani, hogy minél jobban átadja az ízét a levesnek. A sűrű, tejszínes levest akár egy kis tárkonnyal is fel lehet dobni, minél több zöldfűszer kerül bele, annál finomabb.
![csirkegombócleves](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3534/35342/353422/35342291_272eac709922014ad43e584597ac8547_wm.jpg)
Májgombócleves
Ha már szót ejtettünk a húsgombócról, nem maradhat ki a felsorolásból a májgombóc sem. A levesbetét készülhet csirke-, sertés- vagy marhamájból is, nagyon jól passzol hozzá a majoranna, a petrezselyem és a kakukkfű is. A májgombóc állagát a hozzáadott zsemlemorzsával lehet szabályozni, minél kevesebb kerül bele, annál lágyabb lesz, bármilyen zöldséglevest megkoronáz majd.
![forróleves3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3534/35342/353424/35342495_87df8bc0cc994991437788151fcf3fa3_wm.jpg)
Csülkös bableves
A húsos vonalnál maradva mindenképp meg kell említeni a csülkös bablevest is. Ezt a nagyon laktató és tartalmas levest szinte mindig főfogásként készítik, hiszen a füstölt csülök mellé rengeteg bab és zöldségek is kerülnek, sőt, ebben a receptben még savanyú káposzta is. Bográcsban készítve a legfinomabb, így rengeteg éhes embert lehet vele jóllakatni. Nagy előnye, hogy másnap ugyanolyan, ha nem még finomabb.
![csülkösbableves](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3534/35342/353424/35342497_b04014114e8925008764f07322974410_wm.jpg)
Tejszínes krumplileves
Nem a hagyományos, pirospaprikás krumplilevest vettük most bele a felsorolásba, hanem ezt a tejszíntől sűrű és krémes, baconnel felturbózott verziót, ugyanis ez a változat tényleg biztosan eltelít. A tejszínes krumplilevesbe még reszelt sajt is kerül, ettől még sűrűbb lesz, már majdnem olyan, mint egy főzelék.
![forróleves4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3534/35342/353429/35342913_9e37ac8a6c93fe4e480e8ab700241cf6_wm.jpg)
Ázsiai tésztaleves
A megmaradt húslevesből pár egyszerű alapanyag hozzáadásával ázsiai tésztaleves készülhet - ehhez csak tojásos tésztára van szükség, amit ázsiai boltokból szerezhetsz be, pár fűszerre és egy lágytojásra. Látványos, ízletes és laktató lesz a végeredmény, egy kevés szójaszósz, chili és gyömbér tényleg csodát tesz a legegyszerűbb húslevessel is.
![tésztaleves](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3534/35343/353431/35343175_51b7f840b8c50da6cf8ee432bb3a2463_wm.jpg)
Tejszínes fehérbableves
A bablevesek teljesen új dimenzióját nyitja meg ez az étel, az alapjául fehérbab szolgál, amely mellé kelkáposzta, tejszín és sok-sok zöldfűszer kerül. Igazi téli, melengető fogás, ráadásul konzervbabból készítve pillanatok alatt kész van. A leves egy részét érdemes pürésíteni, ha még laktatóbbra és krémesebbre készítenéd.
![forróleves2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3534/35343/353432/35343293_e52c547f92cc193ff322398565c18bde_wm.jpg)
Tejfölös gombaleves
Bár a sima, pirospaprikás gombaleves önmagában nem annyira laktató, ez a változat rengeteg tejföllel és vajas galuskával készül, így természetesen helyet kap a tartalmas levesek között. A forró gombalevesből a friss petrezselyem sem hiányozhat, a zöldfűszer kicsit frissebbé, üdébbé teszi a fogást, olyan finom lesz, hogy eteti magát.
![gombaleves](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3534/35343/353433/35343379_37f3ffdcd95d860537e0efa01d66ee72_wm.jpg)
Csirkeleves gnocchival
Ha újítanál, galuska helyett használj gnocchit, vagyis olasz krumplinudlit levesbetétként. A gnocchi bármilyen levesből tartalmas főételt varázsol, főként, ha még valamilyen hús és zöldség is kerül mellé. Ebben a levesben csirkemell és tejszín is van, így tényleg igazán sűrű és laktató fogást tálalhatsz majd.
![forróleves5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3534/35343/353434/35343423_d53825e455629fc7a987b95909c808e3_wm.jpg)
Kukoricás chowder
A sűrű, amerikai leves, vagyis a chowder, szinte már főzelék, többféle változata létezik, de az mindben közös, hogy tejszínnel vagy tejjel fő. A főszereplő a legtöbbször valamilyen tengeri herkentyű és/vagy kukorica, de ebben a változatban a halat sós sonkára cseréltük, ami elképesztően jól passzol az édes kukoricához.
Fotók: Getty Images/ Botos Claudia/ Ács Bori/ Sóbors