![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Selymes, tartalmas krémleves Hollandiából: a melengető fogásban a mustár dominál
![hmlcover](https://kep.index.hu/1/0/3996/39968/399687/39968745_3049835_bac0cb0e046afbbd9a89673ecb9e3d74_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Hollandiában nagyon szeretik a mustárt, annyira, hogy különböző fogásokba is bátran keverik, legyen az tartalmas ragu, szósz vagy leves.
Az ősz beköszöntével sokkal gyakrabban kerül leves az asztalra, ilyenkor kifejezetten jólesik a melengető fogás. Ha te is szeretsz levest kanalazni, szívesen kipróbálnál valami újat és még a merész összetevőktől sem riadsz vissza, akkor ezt a holland krémlevest érdemes kipróbálnod!
A hollandok kedvelt levese sokféle variációban készülhet, van, amelyikben póréhagyma, zeller, répa vagy petrezselyem is helyet kap, egy alapanyag azonban közös minden változatban, a mustár. Bizony, míg sokan csak kolbász vagy virsli mellé tudják elképzelni a szószt, a hollandok még levesbe is belecsempészik. Mivel krémlevesről van szó, levesbetéttel érdemes kínálni, krutonnal vagy pirult szalonnakockákkal.
Holland mustárleves
![hmlct](https://kep.index.hu/1/0/3996/39968/399687/39968763_ab9795113a962cfaba52f19ee24edd46_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 2 evőkanál vaj
- 1 darab vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 darab krumpli
- 1 liter alaplé vagy víz
- 2 deciliter tejszín
- 4 evőkanál mustár (mustármag)
- só és bors ízlés szerint
- 2 ág kakukkfű
- 10 dekagramm szalonna
Elkészítés:
A zöldségeket pucoljuk meg (hagyma, fokhagyma, krumpli), majd a krumplit vágjuk közepes kockákra, a hagymát finomra, a fokhagymát zúzzuk össze.
A vajat olvasszuk fel, majd dobjuk rá a finomra vágott hagymát, dinszteljük üvegesre, utána adjuk hozzá a fokhagymát és a krumplit. Körülbelül 2 perc után öntsük fel a folyadékkal, addig főzzük, míg a krumpli megpuhul.
A leveshez adjuk hozzá a mustárt, sót, borsot, kakukkfüvet finomra vágva, majd az egészet botmixerrel pürésítsük, utána tejszínnel főzzük forrásig.
A szalonnát kockázzuk fel, pirítsuk meg saját zsírján (ha szükséges, olaj is mehet alá). A levest a pirított szalonnával tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!