
Selymes, tartalmas krémleves Hollandiából: a melengető fogásban a mustár dominál

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Padlizsános mártogatós marokkói módra: a gazdag fűszerezés a lelke

Tavaszi zöldborsóleves házi galuskával: friss és könnyed ebéd

Tartalmas szendvics grillezett tofuval: a füstös aromának képtelenség ellenállni

Egyszerű, parmezánnal sült brokkoligratin: könnyű köret húsok mellé

10 csodás tavaszi recept, amit kötelező elkészíteni: a tojásos nokedlitől a borsólevesig
Hollandiában nagyon szeretik a mustárt, annyira, hogy különböző fogásokba is bátran keverik, legyen az tartalmas ragu, szósz vagy leves.
Az ősz beköszöntével sokkal gyakrabban kerül leves az asztalra, ilyenkor kifejezetten jólesik a melengető fogás. Ha te is szeretsz levest kanalazni, szívesen kipróbálnál valami újat és még a merész összetevőktől sem riadsz vissza, akkor ezt a holland krémlevest érdemes kipróbálnod!
A hollandok kedvelt levese sokféle variációban készülhet, van, amelyikben póréhagyma, zeller, répa vagy petrezselyem is helyet kap, egy alapanyag azonban közös minden változatban, a mustár. Bizony, míg sokan csak kolbász vagy virsli mellé tudják elképzelni a szószt, a hollandok még levesbe is belecsempészik. Mivel krémlevesről van szó, levesbetéttel érdemes kínálni, krutonnal vagy pirult szalonnakockákkal.
Holland mustárleves

Hozzávalók 4 személyre
- 2 evőkanál vaj
- 1 darab vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 darab krumpli
- 1 liter alaplé vagy víz
- 2 deciliter tejszín
- 4 evőkanál mustár (mustármag)
- só és bors ízlés szerint
- 2 ág kakukkfű
- 10 dekagramm szalonna
Elkészítés:
A zöldségeket pucoljuk meg (hagyma, fokhagyma, krumpli), majd a krumplit vágjuk közepes kockákra, a hagymát finomra, a fokhagymát zúzzuk össze.
A vajat olvasszuk fel, majd dobjuk rá a finomra vágott hagymát, dinszteljük üvegesre, utána adjuk hozzá a fokhagymát és a krumplit. Körülbelül 2 perc után öntsük fel a folyadékkal, addig főzzük, míg a krumpli megpuhul.
A leveshez adjuk hozzá a mustárt, sót, borsot, kakukkfüvet finomra vágva, majd az egészet botmixerrel pürésítsük, utána tejszínnel főzzük forrásig.
A szalonnát kockázzuk fel, pirítsuk meg saját zsírján (ha szükséges, olaj is mehet alá). A levest a pirított szalonnával tálaljuk.
Fotó: Getty Images