Selymes, tartalmas krémleves Hollandiából: a melengető fogásban a mustár dominál

hmlcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Hollandiában nagyon szeretik a mustárt, annyira, hogy különböző fogásokba is bátran keverik, legyen az tartalmas ragu, szósz vagy leves.

Az ősz beköszöntével sokkal gyakrabban kerül leves az asztalra, ilyenkor kifejezetten jólesik a melengető fogás. Ha te is szeretsz levest kanalazni, szívesen kipróbálnál valami újat és még a merész összetevőktől sem riadsz vissza, akkor ezt a holland krémlevest érdemes kipróbálnod!

A hollandok kedvelt levese sokféle variációban készülhet, van, amelyikben póréhagyma, zeller, répa vagy petrezselyem is helyet kap, egy alapanyag azonban közös minden változatban, a mustár. Bizony, míg sokan csak kolbász vagy virsli mellé tudják elképzelni a szószt, a hollandok még levesbe is belecsempészik. Mivel krémlevesről van szó, levesbetéttel érdemes kínálni, krutonnal vagy pirult szalonnakockákkal.

Holland mustárleves

hmlct

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 evőkanál vaj
  • 1 darab vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 darab krumpli
  • 1 liter alaplé vagy víz
  • 2 deciliter tejszín
  • 4 evőkanál mustár (mustármag)
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 ág kakukkfű
  • 10 dekagramm szalonna
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket pucoljuk meg (hagyma, fokhagyma, krumpli), majd a krumplit vágjuk közepes kockákra, a hagymát finomra, a fokhagymát zúzzuk össze.

A vajat olvasszuk fel, majd dobjuk rá a finomra vágott hagymát, dinszteljük üvegesre, utána adjuk hozzá a fokhagymát és a krumplit. Körülbelül 2 perc után öntsük fel a folyadékkal, addig főzzük, míg a krumpli megpuhul.

A leveshez adjuk hozzá a mustárt, sót, borsot, kakukkfüvet finomra vágva, majd az egészet botmixerrel pürésítsük, utána tejszínnel főzzük forrásig.

A szalonnát kockázzuk fel, pirítsuk meg saját zsírján (ha szükséges, olaj is mehet alá). A levest a pirított szalonnával tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük