Kívül ropogós, belül lágy a holland fasírt: besamelmártásos massza az alapja
A holland finomság kívülről szép aranybarna, a belseje ízletes és nagyon lágy, köszönhetően a besamelmártásnak.
A vékony tésztás, klasszikus palacsintának nincsen párja, de érdemes néha kipróbálni más nemzetek kedvenceit is, az amerikai pufi és a levegős, sütőben sült holland palacsinta is mennyei.
A dutch baby néven elhíresült palacsinta különlegessége, hogy sütőben készül, és középen laposabb, a széle pedig pufi és légies. Éppen ezért szuperül tölthető, kanalazhatsz a közepébe friss gyümölcsöket, kompótot, lekvárt, de az is elég, ha porcukorral hinted meg.
Hogy kialakuljon az ikonikus forma, fontos, hogy a palacsintát előmelegített, forró sütőbe tedd be, különben nem fognak szépen megemelkedni a szélei.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A lisztet, tojást, tejet, sót és az olvasztott vaj felét tegyük turmixgépbe, majd dolgozzuk össze úgy, hogy csomómentes legyen a massza.
Egy 25 centi átmérőjű, sütőbe is betehető serpenyőben vagy edényben olvasszuk fel a maradék vajat, majd mikor elolvadt és forró, öntsük rá a palacsintatésztát. Azonnal tegyük be a forró sütőbe.
Addig süssük, míg a tészta aranybarna és pufi nem lesz a szélein, kb. 18-20 percig.
Még melegen szórjuk meg porcukorral és a választott gyümölccsel, majd szeletekre vágva, ízlés szerint juharsziruppal kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu