
Kívül ropogós, belül lágy a holland fasírt: besamelmártásos massza az alapja

A holland finomság kívülről szép aranybarna, a belseje ízletes és nagyon lágy, köszönhetően a besamelmártásnak.
Hollandiával kapcsolatban a legtöbbünknek a foci jut először eszébe, hisz rengeteg labdarúgó-legendával büszkélkedhet az ország. Illetve a tulipán, szélmalom, bicikli és a sajt dereng. Turistaként nem csak a látványosságokban érdemes elmerülni, a helyi ízeket is kötelező felfedezni.
A fasírtot és a húsgolyót az egész világon szeretik, a legtöbb nemzet konyhájában van saját változat. A hollandoknak is van szuper fasírtjuk, amely igen különlegesen készül. A hús nem nyersen kerül a forró olajba, a hollandok kedvence hagymán pirul, majd besamelmártással forgatják össze, így lesz fasírtgolyó a hűtőben dermedt masszából.
A finomság elkészítése időigényes, de megéri dolgozni vele, mert a végeredmény tényleg csodafinom!
-
2023-09-17 09:28:01
-
2023-09-06 07:32:01
-
2023-08-17 10:32:01
Holland fasírt

Hozzávalók 4 személyre
A fasírthoz:
- 1 fej vöröshagyma
- kevés olaj
- 60 dkg darált hús (sertés, marha, csirke vagy pulyka)
- só és bors ízlés szerint
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 5 dl tej
- 1 késhegynyi szerecsendió
- 1 csokor petrezselyem
A panírozáshoz:
- 2 bögre liszt
- 4 darab tojás
- 2 bögre zsemlemorzsa
Elkészítés:
A finomra aprított hagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd adjuk hozzá a darált húst, fűszerezzük sóval, borssal, és pirítsuk fehéredésig. (Ha szükséges, 1 dl vizet öntsünk alá.)
Egy másik lábasban készítsük el a besamelt. A vajat olvasszuk fel, keverjük hozzá a lisztet, majd apránként csorgatva a tejet is adjuk hozzá, közben folyton kevergessük a mártást. Ízesítsük sóval és szerecsendióval.
A kihűlt húsos keveréket forgassuk egybe a kihűlt besamellel és a finomra aprított petrezselyemmel.
A masszát simítsuk tálba, fedjük le és tegyük egy éjszakára hűtőbe.
Másnap a megdermedt masszából kanál vagy fagyiadagoló segítségével formázzunk tetszés szerinti golyókat.
A panírozáshoz készítsük elő az alapanyagokat. A lisztet öntsük tálba vagy tányérra, a tojást üssük fel és keverjük össze, egy harmadik tálba vagy tányérra a zsemlemorzsát is mérjük ki.
A húsgolyókat panírozzuk be. Először a lisztbe forgassuk, utána a tojásba, majd a zsemlemorzsába.
A fasírtokat bő, forró olajban néhány perc alatt süssük aranybarnára.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!