Kívül ropogós, belül lágy a holland fasírt: besamelmártásos massza az alapja

4
Nyomtatás
Holland fasírt cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A holland finomság kívülről szép aranybarna, a belseje ízletes és nagyon lágy, köszönhetően a besamelmártásnak.

Hollandiával kapcsolatban a legtöbbünknek a foci jut először eszébe, hisz rengeteg labdarúgó-legendával büszkélkedhet az ország. Illetve a tulipán, szélmalom, bicikli és a sajt dereng. Turistaként nem csak a látványosságokban érdemes elmerülni, a helyi ízeket is kötelező felfedezni.

A fasírtot és a húsgolyót az egész világon szeretik, a legtöbb nemzet konyhájában van saját változat. A hollandoknak is van szuper fasírtjuk, amely igen különlegesen készül. A hús nem nyersen kerül a forró olajba, a hollandok kedvence hagymán pirul, majd besamelmártással forgatják össze, így lesz fasírtgolyó a hűtőben dermedt masszából.

A finomság elkészítése időigényes, de megéri dolgozni vele, mert a végeredmény tényleg csodafinom!

Holland fasírt

Holland fasírt ct

Hozzávalók 4 személyre

A fasírthoz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés olaj
  • 60 dkg darált hús (sertés, marha, csirke vagy pulyka)
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 dl tej
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 1 csokor petrezselyem

A panírozáshoz:

  • 2 bögre liszt
  • 4 darab tojás
  • 2 bögre zsemlemorzsa
Recept idők

Elkészítés:

A finomra aprított hagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd adjuk hozzá a darált húst, fűszerezzük sóval, borssal, és pirítsuk fehéredésig. (Ha szükséges, 1 dl vizet öntsünk alá.)

Egy másik lábasban készítsük el a besamelt. A vajat olvasszuk fel, keverjük hozzá a lisztet, majd apránként csorgatva a tejet is adjuk hozzá, közben folyton kevergessük a mártást. Ízesítsük sóval és szerecsendióval.

A kihűlt húsos keveréket forgassuk egybe a kihűlt besamellel és a finomra aprított petrezselyemmel.

A masszát simítsuk tálba, fedjük le és tegyük egy éjszakára hűtőbe.

Másnap a megdermedt masszából kanál vagy fagyiadagoló segítségével formázzunk tetszés szerinti golyókat.

A panírozáshoz készítsük elő az alapanyagokat. A lisztet öntsük tálba vagy tányérra, a tojást üssük fel és keverjük össze, egy harmadik tálba vagy tányérra a zsemlemorzsát is mérjük ki.

A húsgolyókat panírozzuk be. Először a lisztbe forgassuk, utána a tojásba, majd a zsemlemorzsába.

A fasírtokat bő, forró olajban néhány perc alatt süssük aranybarnára.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon