Így készül a legfinomabb hot dog: a bucit is házilag készítsd

hot-dog2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Édeskés, foszlós kiflibe kerülnek a ropogós zöldségek és a fűszeres kolbász, házilag készítve isteni lesz ez a strandkaja.

A hot dog talán az egyik legnépszerűbb utcai és strandkaja, pedig nem nagy ördöngösség az elkészítése. Ha igazán finomat ennél, a kiflit is házilag süsd meg, de ha erre nincs időd, jobb minőségű boltival is szuper lesz. 

Hogy igazán foszlós és levegős legyen a tészta, tejjel és vajjal dagasztottuk és kétszer kelesztettük, ennek az idején nem érdemes spórolni. A formázása sem túl bonyolult, alább elolvashatod, hogyan lesz szép réteges. 

A feltétet ízlés szerint variálhatod: ha egyszerűbb megoldásra vágysz, használj sima hagymát és csemegeuborkát, de ha több időd van, akár pirított hagymát is készíthetsz.

Hot dog házilag

hot-dog

Hozzávalók 6 darabhoz

Tészta:

  • 250 g liszt
  • 1 tk instant élesztő
  • 1 tk cukor
  • 0.75 tk
  • 60 ml langyos tej
  • 90 ml langyos víz
  • 1 db tojás
  • 1 ek vaj
  • kevés olaj

Feltét:

  • 6 db virsli/grillkolbász
  • 1 fej hagyma
  • 1 adag uborkarelish (recept a leírásban)
  • ízlés szerint majonéz, mustár, ketchup

Elkészítés:

A lisztet, a cukrot és az élesztőt keverjük össze egy tálban, majd keverjük bele a sót is.

A tojást verjük fel egy tálban. Adjuk a lisztes alaphoz a vizet, a tejet, a felvert tojás felét és a puha vajat. Kézzel vagy gép segítségével addig dagasszuk a tésztát, míg sima, fényes felületű gombócot nem kapunk. Ez 10 percig is eltarthat. 

Olajozzunk ki egy tálat, tegyük bele a tésztát. Fejdük le a tálat, majd tegyük félre 1 órára, míg a tészta a duplájára nem nő.

A tésztát osszuk 6 részre, mindegyikből formázzunk egy kis gombócot.

Minden tésztadarabot nyújtsunk egy kb. 13 centi hosszú, 10 centi széles téglalappá, majd szorosan tekerjük fel a tésztát, hogy egy hengert kapjunk. A henger végeit dugdossuk be, hogy ne essen szét. Tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.

Fedjük le őket, majd tegyük félre 45 percre, míg a duplájukra nőnek.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A maradék felvert tojással kenjük le a kiflik tetejét, majd toljuk őket a sütőbe 15-20 percre, míg aranybarnák nem lesznek. 

Közben a virslit/grillkolbászt süssük pirosra serpenyőben, a hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra, és készítsük el az uborkarelisht e szerint a recept szerint. (Sima csemegeuborkát is használhatunk.)

A kifliket töltsük meg ízlés szerint, majd tálalhatjuk is a hot dogot.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük