Tripla csokis húsvéti buci: air fryerben is elkészítheted

csokis-buci
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A húsvét jegyében hoztunk egy extrán csokis bucireceptet, amely kivételesen air fryerben készül.

Aki szereti a könnyen elkészíthető házi süteményeket, annak ez a kelt tésztás, nagyon csokis zsemle esélyes, hogy az egyik kedvence lesz.

Az a különlegessége ennek a receptnek, hogy nem hagyományos sütőben, hanem air fryerben készülnek a bucik, érdemes kipróbálni a gépet sütisütésre is.

Tripla csokis húsvéti buci

csokis-buci2

Hozzávalók 16 darabhoz

A zsemlékhez:

  • 280 ml tej
  • 70 g vaj
  • 60 g cukor
  • 10 g szárított élesztő
  • 450 g kenyérliszt
  • 20 g kakaópor
  • 1 nagy csipet
  • 1 tk fahéj
  • 1 db tojás
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 4 tk kandírozott citrushéj
  • 50 g tejcsokoládé
  • 50 g étcsokoládé
  • 50 g fehér csokoládé

A mázhoz:

  • 2 ek cukor
  • 2 ek forró víz

A keresztekhez:

  • 80 g fehér csokoládé
Recept idők

Elkészítés:

A tejet, a vajat és a cukrot egy lábasban kezdjük el felmelegíteni. Ha a keverék már langyos és a vaj is elolvadt, akkor szórjuk rá az élesztőt, keverjük össze, vegyük le a tűzről és pár percig hagyjuk hűlni. 

A lisztet, a kakaót, a fahéjat és a sót tegyük bele egy keverőtálba. Keverjük össze, majd a közepére készítsünk egy mélyedést. Adjuk hozzá az élesztős keveréket, majd a tojást és a vaníliakivonatot. 

A keverővel addig keverjük, amíg puha tésztát kapunk a keverékből. Ezután további 5 percig még keverjük, hogy a keverőszálról leváljon a tészta. 

Lisztezett felületen gyúrjuk át a tésztát, és dagasszuk további 2-3 percig.

Ha nincs állványos keverőnk, akkor kézzel is elegendő kb. 10 percig gyúrni a hozzávalókat, majd a kész tésztát még további 2 percig.

A kész tésztát tegyük egy olajjal kikent tálba, takarjuk le konyharuhával, majd hagyjuk kelni kb. 1 órán át. 

Ezután gyúrjuk át újból a tésztát, majd adjuk hozzá a citrushéjakat és a finomra vágott csokoládékat. Alaposan gyúrjuk össze a csokoládékkal együtt.

Ezután osszuk két részre a tésztát, és mindegyiket további 8 egyforma részre. A tésztadarabokat formázzuk golyókká. 

Vajazzuk ki az air fryer kosarát, majd tegyünk bele annyi golyót, amennyi belefér a kosárba úgy, hogy az újabb kelesztés utáni méretükkel együtt is elférjenek majd.

Takarjuk le egy fóliával, és kelesszük újabb 30 percig. (Azokat is, amelyek nem fértek bele az első körben a kosárba.)

Az air fryert melegítsük elő 165 fokra. Amikor a gép felmelegedett, a zsemléket süssük meg kb. 20-25 perc alatt. 

Amíg sülnek a zsemlék, készítsük el a mázat. Az ehhez szükséges cukrot keverjük a vízzel addig, amíg a cukor fel nem oldódik. 

A kész zsemléket még forrón kenjük meg ezzel a mázzal, majd hagyjuk, hogy azok teljesen kihűljenek.

A kereszt mintázathoz a fehér csokoládét vágjuk apróra, majd vízgőz felett olvasszuk fel.  Az elkészült csokoládét tegyük egy kinyomózsákba, és rajzoljuk meg a kereszteket a zsemlék tetejére.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük