Török szezámmagos karika, avagy simit: jó ropogósan az igazi

Simit cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A törökök híres kenyérfélesége hasonlít a bagelhez. A finomságot magában szokás fogyasztani egy kis sajttal, de szendvics is készülhet belőle.

A simit a török és a görög konyha kedvenc utcai finomsága, mely látszólag valóban a bagelre emlékeztet, textúrájában azonban teljesen más, ugyanis kívülről sokkal ropogósabb. Hagyományosan magában falatozzák, reggelizőhelyeken joghurttal, sajttal és lekvárral, de napjainkban egyre népszerűbb zöldségekkel és felvágottal kínálni.

Úgy tartják, Isztambulban a legfinomabb a simit, amit szinte minden sarkon kínálnak az árusok. A finomság tájegységenként, családonként más recept szerint készül. Van, ahol tej kerül a tésztába, míg más változatokban víz szerepel, de a sütési technikát illetően is találni eltéréseket.

Szezámmagos karika, simit

Simit ct

Hozzávalók 8 darabhoz

Karika:

  • 400 g finomliszt
  • 1 teáskanál
  • 2.5 dl langyos víz
  • 1 csomag élesztő
  • 4 evőkanál olaj
  • kevés liszt a tészta alá

Külsejére:

  • 2.5 dl víz
  • 3 evőkanál méz
  • 200 g szezámmag
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk tálba, majd forgassuk egybe a sóval.

A langyos vízbe keverjük bele az élesztőt, majd az olajjal együtt adjuk a liszthez, és dagasszuk be. Ezután konyharuhával takarjuk le a tésztát, és meleg helyen kelesszük 1 órát.

A tésztát enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át, majd osszuk 6-8 darab egyforma méretű kis cipóra.

A tésztagombócokból sodorjunk rudakat, majd hajtsuk ketté, és sodorjuk újra össze, a végüket pedig csípjük össze. Így kapunk egy szép, kör alakú fonatot.

A vizet melegítsük fel a mézzel együtt. Amikor langyos, merítsük bele a kör alakú fonatokat, majd forgassuk meg szezámmagban.

A gyűrűket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és így kelesszük 20-30 percig. Ezután toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 25-30 percre.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük