Szaftos húsgolyók édes-savanyú mártásban – Egyszerűen készül a mennyei ebéd
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A puha húsgolyókat pikáns mártással érdemes kínálni, különleges és tartalmas ebédet vagy vacsorát készíthetsz így.
A húsgolyóról sokaknak a bútoráruházban kapható svéd változat ugrik be, amelyre nagyon könnyen rá lehet szokni, ráadásul otthon is könnyen elkészítheted. Az alaphoz, vagyis a húsgolyóhoz ízlésed szerint főzhetsz mártást is. Ha a tejszínes szószokat kedveled, akkor ez a recept biztosan tetszeni fog, amelybe tegyél még gombát is, úgy nagyon laktató lesz. A húshoz paradicsomos mártást is készíthetsz, amely spagettivel tálalva igazi kedvenc, ráadásul kevés munkával, nagy mennyiségben készíthető.
Ha pedig szereted a távol-keleti konyhát, akkor jó hír, hogy édes-savanyú szósszal is tökéletesek ezek a golyók. Nagyon könnyű elkészíteni őket, és ha rizst is főzöl hozzájuk, tökéletes fogást tehetsz az asztalra.
Húsgolyók édes-savanyú mártásban
Hozzávalók 6 adaghoz
Húsgolyó:
- 500 gramm darált hús (csirke vagy pulyka)
- 60 gramm zsemlemorzsa
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál oregánó (őrölt)
- 1 teáskanál pirospaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 gramm parmezán
- 2 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Édes-savanyú szósz:
- 100 gramm barna cukor
- 100 milliliter rizsecet
- 100 milliliter ketchup
- 1 evőkanál szójaszósz (sötét)
- 500 milliliter ananászlé
- 1 evőkanál keményítő
- 1 darab kaliforniai paprika
- opcionális ananász
- 1 szál zöldhagyma
Elkészítés:
Készítsük el a húsgolyókat. Egy tálban keverjük össze a hozzávalókat, jól gyúrjuk össze a masszát. Készítsünk belőle kisebb golyókat, nagyjából 15-17 darabot. Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, tegyük bele a húsgolyókat viszonylag szellősen, inkább süssük több adagban. Nagy lángon pirítsuk meg minden oldalukat, majd vegyük ki a serpenyőből és tegyük félre őket.
Készítsük el a szószt. Egy serpenyőben közepes lángon olvasszuk meg a barna cukrot, majd öntsük hozzá a rizsecetet, a ketchupot, a szójaszószt és az ananászlé nagyob részét. Várjuk meg, amíg felforr.
A keményítőt keverjük csomómentesre a maradék ananászlével, majd öntsük a szószhoz. Adjuk hozzá a húsgolyókat és a felkockázott paprikát, várjuk meg, amíg gyöngyözni kezd, majd vegyük alacsonyra a hőt, takarjuk le és főzzük 8-10 percig.
Ha kész, vegyük le a fedőt, ízlés szerint keverjünk hozzá felkockázott ananászt és díszítsuk apróra vágott zöldhagymával.
Fotó: Getty Images