
Szaftos húsgolyók paradicsomos-baconös szószban – Tésztával és rizzsel is tálalhatod

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Lagzis Kati szelet: a süti, ami minden generáció kedvence
Ropogós

Marry me csicseriborsó: krémes, fűszeres és ellenállhatatlan

Pihe-puha kefires, meggyes kocka: csak keverj össze mindent

Könnyed, krémes tökfőzelék: édeskés és különleges

Így készül a dubaji kakaós csiga: illatos, foszlós csoda

Grillezett, szaftos szűzpecsenye: mennyei páccal készül a hús
Ha még csak svéd húsgolyót ettél, akkor ideje megismerkedned ezzel a könnyen elkészíthető, laktató étellel más ízesítésekben is.
A fasírthoz hasonlítanak leginkább ezek a húsgolyók, amelyeket nem hagyományos körettel érdemes tálalni, hanem sütés után valamilyen fűszeres szószba forgatva, spagettivel tálalva.
Ez az étel eredetileg az amerikai olasz bevándorlók nevéhez fűződik, de ami még fontosabb, hogy egyszerűen és gyorsan elkészíthető, és nagyon laktató. Készítheted úgy, ahogy ez az alaprecept írja, de össze is sütheted sütőben spagettivel.
Húsgolyók paradicsomos-baconös szószban

Hozzávalók 6 adaghoz
Húsgolyó:
- 400 gramm darált hús (pulyka vagy sertés)
- 1 darab tojás (L-es)
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 80 gramm parmezán (reszelt)
- 0.5 kávéskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál petrezselyem (apróra vágva)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- a hempergetéshez zsemlemorzsa
Szósz:
- 1 teáskanál olívaolaj
- 0.5 fej hagyma
- 4 szelet bacon
- 1 teáskanál petrezselyem (apróra vágva)
- 200 milliliter paradicsomszósz
- 1 kávéskanál cukor
- 150 mililiter tejszín
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A darált húst tegyük egy tálba, üssük bele a tojást. Adjuk hozzá a parmezán sajtot és a zsemlemorzsát. Adjuk hozzá a fokhagymaport, az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk. Jól dolgozzuk össze a masszát, és formázzunk belőle golyókat. Hempergessük meg zsemlemorzsában, és tegyük fél órára a hűtőbe.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Tegyük a húsgolyókat egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük őket 15 percig.
Készítsük el a szószt. A hagymát vágjuk apróra, a bacont kockázzuk fel. Öntsünk egy kevés olajat egy serpenyőbe, és pirítsuk meg rajta a hagymát és a bacont. Öntsük fel a paradicsomszósszal, és közepes lángon rotyogtassuk 5 percig. Sózzuk, borsozzuk, és tegyünk bele egy kávéskanál cukrot. Öntsük rá a tejszínt, alacsony lángon további 5 percig rotyogtassuk, amíg egy kicsit besűrűsödik.
A végén adjuk hozzá a megsült gombócokat, és forgassuk össze, hogy a szósz átjárja. Szórjunk rá apróra vágott petrezselymet, és már tálalhatjuk is.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors