
Fűszeres húsgolyók tejszínes gombamártásban – Ínycsiklandó vacsora fél óra alatt
A fűszeres húsgombócok tejszínes, gombás mártásban mártóznak meg, és tökéletesen illenek spagettihez, de bármilyen más köret vagy saláta mellé.
Amilyen hosszú a hozzávalók listája, olyan egyszerű az elkészítése - csak össze kell gyúrni a húsgolyó hozzávalóit, lepirítani a formás gömböket, majd megfőzni őket a tejszínes-gombás szószban.
A mártást el lehet készíteni önállóan is, ha vegetáriánus fogásra vágyunk, de mivel nem egy gombás szószról írtunk már az oldalon, inkább a húsos verziót ajánlom. A húsgolyók ugyanis nagyon jól átveszik a zöldség és a mártás ízét, mivel a pirítás után abban főnek készre.
Gombarajongóknak és gombát kevésbé kedvelőknek
A gombás szószt sokféleképpen készíthetjük: a kisebb gombákat hagyhatjuk egészben, a nagyobbakat vághatjuk negyedbe, ha szeretünk ráharapni egy-egy darabra. Ha azonban nem rajongunk különösebben a gomba állagáért, aprítógéppel daráljuk egészen picire, de az is egy jó megoldás lehet, ha a szószt, még mielőtt belekerülnek a gombócok, botmixerrel pürésítjük - azonban ebben az esetben valószínűleg nincs szükség arra, hogy liszttel is sűrítsünk.
A húsgombócok puhák és könnyűek, úgyhogy nem nehéz a fogás: ha kuszkuszt vagy rizst választunk mellé, esetleg egy salátát, akkor kifejezetten könnyed ebéd vagy vacsora kerekedhet belőle.
Fűszeres húsgolyók tejszínes gombamártásban

Hozzávalók 15 adaghoz
Húsgolyó
- 0.75 bögre kenyérmorzsa
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál pirospaprika
- 3 gerezd fokhagyma (zúzott)
- 0.25 bögre parmezán
- 550 gramm darált csirkehús
- ízlés szerint só, bors
- 2 evőkanál olívaolaj
Szósz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- 2 gerezd fokhagyma (zúzott)
- 1 darab vöröshagyma (apróra vágva)
- 1 bögre gomba (apróra vágva)
- 1 evőkanál liszt
- 1.5 bögre alaplé
- 1 teáskanál rozmaring
- 1 teáskanál petrezselyem
- 0.5 teáskanál paprika
- ízlés szerint só, bors
- 0.5 bögre tejszín
Elkészítés:
Az olívaolaj és a darált hús kivételével gyúrjuk össze a húsgolyó hozzávalóit egy tálban. Ha egynemű a massza, mehet bele a darált hús, alaposan vegyítsük el a hozzávalókat. Formázzunk körülbelül 15-18 húsgolyót.
Melegítsük meg az olívaolajat egy serpenyőben, tegyünk bele annyi húsgolyót, amennyi kényelmesen elfér. Magas lángon pirítsuk le az oldalait a húsnak.
A szószhoz melegítsük meg egy serpenyőben az olívaolajat és a vajat. A hagymát aprítsuk össze, dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. Mehet bele az apróra vágott gomba, dinszteljük 2-3 percig. Adjuk hozzá a lisztet, pirítsuk egy percig. Fokozatosan adjuk hozzá az alaplevet, kevergessük, amíg be nem sűrűsödik. Mehetnek bele a fűszerek és a húsgombócok is. Adhatunk hozzá még egy kis alaplevet, ha túl sűrű. 10 percig főzzük benne a gombócokat, majd mehet hozzá a tejszín is, vegyük le a tűzről.
Tetszőleges körettel, salátával tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!