Melengető húsleves daragaluskával: a levesbetétnek egy titka van
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Hús- vagy zöldséglevesbetétnek nagyszerű választás a régimódi daragaluska, a finomság az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
A hétvégi ebéd egyik nagy kedvence a hús- vagy zöldségleves. A gazdagon vagy szerényebben megpakolt leves mellé mindig kerül tészta, ha azonban cérnametélt vagy csipetke helyett mást tennél bele, akkor nyúlj a régi receptekhez, próbáld ki a daragaluskát.
A daragaluska egyszerű levesbetét, mégis több elkészítési módja ismert. Van, amelyikben felvert tojásfehérjébe kerül a búzadara, és van olyan recept is, amelyben egész tojást kell használni. Az elkészítési módokban közös, hogy a bekevert galuska hűtőbe kerül, a pihentetés a titok, úgy lesz szép a levesbetét. A szaggatásnál a galuska mérete rád van bízva, ha kisebbet szeretnél, akkor teáskanállal adagold a vízbe, ha nagyobb darabokat preferálsz, akkor evőkanalat használj. A daragaluskát mindig fűszerezd, bátran tehetsz bele chilipelyhet vagy friss, finomra vágott zöldet, petrezselymet vagy újhagyma zöldjét.
Húsleves daragaluskával
Hozzávalók 4 személyre
Leves:
- 30 dkg csirkehús (levesnek való)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 darab sárgarépa
- 1 darab fehérrépa
- 1 darab (kisebb) zellergumó
- 2 darab krumpli
- 20 dkg zöldborsó (mirelit)
- só és bors ízlés szerint
- 1 csokor petrezselyem
Daragaluska:
- 3 darab tojás
- 15 dkg búzadara
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
Daragaluska:
A levesbetét hozzávalóit keverjük össze, sóval és borssal ízesítsük, majd folpackkal fedjük le és tegyük hűtőbe 15-30 percre.
A pihenőidő után gyöngyöző, sós vízbe szaggassuk bele a galuskát evő- vagy kiskanál segítségével, 10-15 perc alatt főzzük meg, majd szűrjük le.
Leves:
A húst bő vízben tegyük fel főni, habozzuk le, utána tegyük bele az egészben hagyott, héjas, alaposan megmosott hagymát, fokhagymát a többi megpucolt, tetszőlegesen felvágott zöldséggel együtt, kivéve a borsót.
A levest fűszerezzük sóval és borssal, házi leveskockából 1-2 darabot tegyünk bele.
A főzési idő utolsó 25-30 percében a borsót is adjuk a leveshez.
Miután a leves elkészült, szórjuk meg finomra vágott petrezselyemmel.
A levest daragaluskával kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors