Húsmentes hétfő: Főzzél gombapörköltet fél óra alatt!
A laskagombát még hámozni sem kell

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Akárhogy is nézzük, az idő nekünk dolgozik, ősszel ugyanis előbb-utóbb tutira jön eső, ha pedig eső van, akkor gomba is van. Igaz, ezt a bizonytalansági tényezőt már rég kiküszöbölték a termesztett fajokkal, amik szinte egész évben kaphatók, ilyen például a csiperke és a laskagomba.

Kezdjük egy rövid nyelvészeti bevezetővel. Az a közepes méretű kalapos, ami a legáltalánosabb gomba, és mindenhol kapható, az a csiperke. Szokták champignonnak is kiírni, amit úgy ejtünk, hogy sampinyon (és nem sampion, sem pedig sempion), és azt jelenti, hogy gomba. A champignon gomba ugyanaz, mint a bacon szalonna: szóismétlés. Lényeg, hogy ez a csiperke.

Ez itt a laskagomba. Fotó: Belső Péter

A másik, gyakran látható gombafaj, ami úgy néz ki, mint az emeletes tapló, az a laskagomba, amit szintén hűvös és nedves pincékben termelnek, és zsákokból nő ki. Ez is finom, és még a héját sem kell lehúzni, lusták előnyben. Az íze nyilván más, mint a csiperkéé, de hát minden gombának más az íze természetesen. Viszont pillanatok alatt remek gombapörköltet lehet belőle összedobni, és ezért a tulajdonságáért hihetetlen népszerűségnek örvend nálunk.

Maga a gombapörkölt pont úgy készül, mint minden más pörkölt: hagymát dinsztelünk, teszünk rá pirospaprikát, majd lepirítjuk a húst, gombát, tojást, borsót, miegymást, amiből pörköltet szeretnénk főzni, adunk alá kis vizet, ízesítjük ezzel-azzal, ha akarjuk, és lefedve hagyjuk megfőni. A gombapörköltnél egy kicsit más a sorrend, a gomba megelőzi a paprikát, mert a gomba alá nem kell vizet adni, ereszt magából eleget.

Minden esetre laskagombából gombapörköltet főzni tényleg maga a jutalomjáték, öt perc munka, húsz-huszonöt perc főzés, és kész is az ebéd vagy a vacsora.

Laskagombapörkölt

laskagomba pöri

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 3 evőkanál olaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 kilogramm laskagomba
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 ízlés szerint kakukkfű, petrezselyem
  • 1 opcionáls tejföl
  • 1 ízlés szerint só&bors
  • 2 gerezd fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

Az olajat egy - lehetőleg vastag talpú - lábasban melegíteni kezdjük, közben apróra vágjuk a hagymát. Rádobjuk, megdinszteljük.

Közben hanyagul felvágjuk a laskagombát. Ha kész a hagyma, rádobjuk.

Most tesszük rá a pirospaprikát. Megkeverjük, ha akarjuk, fűszerezzük, szerintem a kakukkfű és a fokhagyma jó barátja a laskagombának.

Lefedjük, 20 percig főzzük, nem tovább!

Közben készíthetünk hozzá nokedlit vagy főzhetünk hozzá tésztát, krumplit, rizst, vagy amit szeretnénk.

Fotó: Belső Olga

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!

Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek. 

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük