Húsmentes hétfő: libanoni fűszeres sült batáta
Van már magyar édesburgonya is
4
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
Tudtátok, hogy már Magyarországon is egyre többen termelnek batátát? Bizony, érdemes a hazait keresni, ráadásul éppen szezonja van, úgyhogy nem is tűnik reménytelen vállalkozásnak magyar édesburgonyát találni. Rengeteg finom étel alapanyaga lehet, most mutatjuk az egyik legütősebbet.
A batáta harra egy tradicionális libanoni étel, a neve fűszeres batátát jelent. Nem nagy kunszt elkészíteni, viszont isteni finom. Főleg, ha szereted az édesburgonyát és a keleti ízeket, de hát ki ne szeretné?
A batáta sütésre két módszer is létezik: az egyik, ha betoljuk a sütőbe, meglocsoljuk olívaolajjal és ott sütjük meg. A másik módszer a hagyományos, bő, forró olajban sütés. Döntsd el, hogy melyiket szereted jobban, melyikhez van időd és kedved, és csináld úgy, mindenképpen finom lesz.
A fűszertől lesz libanoni
A fűszeres bevonat már serpenyőben készül: olívaolaj, fokhagyma, csiliszósz, citromlé van benne, a végén pedig megszórjuk korianderrel, de ha nem szereted, használhatsz helyette durvára vágott petrezselymet is.
Batáta harra / Libanoni fűszeres batáta
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm édesburgonya
- 5 evőkanál olívaolaj
- 1 liter vagy bő olaj a sütéshez
- 1 ízlés szerint só&bors
- 4 evőkanál A fűszeres bevonathoz olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál csilipaszta
- 0.5 darab citrom leve
- 0.5 csomag koriander / petrezselyem
- 1 ízlés szerint só&bors
Elkészítés:
A batátát megmossuk, hámozni nem muszáj. Kockákra vágjuk. Innentől két megoldás létezik, az egyik, hogy tepsire szórjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, és 200 fokos sütőben, 20 perc alatt puhára sütjük.
A másik megoldás pedig az, hogy a kockára vágott batátát forró olajban sütjük ki.
Ekkor egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, megfuttatjuk rajta fokhagymát, a csiliszószt, a citrom levét, sózzuk, borsozzuk.
Ebbe a serpenyőbe tesszük bele a sült édesburgonyát, és jól összeforgatjuk.
A tetejét durvára vágott korianderrel vagy petrezselyemmel szórjuk meg.
A másik megoldás pedig az, hogy a kockára vágott batátát forró olajban sütjük ki.
Ekkor egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, megfuttatjuk rajta fokhagymát, a csiliszószt, a citrom levét, sózzuk, borsozzuk.
Ebbe a serpenyőbe tesszük bele a sült édesburgonyát, és jól összeforgatjuk.
A tetejét durvára vágott korianderrel vagy petrezselyemmel szórjuk meg.
Fotó: Shutterstock
Címkék: