Húsmentes hétfő: libanoni fűszeres sült batáta
Van már magyar édesburgonya is

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tudtátok, hogy már Magyarországon is egyre többen termelnek batátát? Bizony, érdemes a hazait keresni, ráadásul éppen szezonja van, úgyhogy nem is tűnik reménytelen vállalkozásnak magyar édesburgonyát találni. Rengeteg finom étel alapanyaga lehet, most mutatjuk az egyik legütősebbet.

A batáta harra egy tradicionális libanoni étel, a neve fűszeres batátát jelent. Nem nagy kunszt elkészíteni, viszont isteni finom. Főleg, ha szereted az édesburgonyát és a keleti ízeket, de hát ki ne szeretné?

A batáta sütésre két módszer is létezik: az egyik, ha betoljuk a sütőbe, meglocsoljuk olívaolajjal és ott sütjük meg. A másik módszer a hagyományos, bő, forró olajban sütés. Döntsd el, hogy melyiket szereted jobban, melyikhez van időd és kedved, és csináld úgy, mindenképpen finom lesz.

A fűszertől lesz libanoni

A fűszeres bevonat már serpenyőben készül: olívaolaj, fokhagyma, csiliszósz, citromlé van benne, a végén pedig megszórjuk korianderrel, de ha nem szereted, használhatsz helyette durvára vágott petrezselymet is.

Batáta harra / Libanoni fűszeres batáta

batata harra

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kilogramm édesburgonya
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 1 liter vagy bő olaj a sütéshez
  • 1 ízlés szerint só&bors
  • 4 evőkanál A fűszeres bevonathoz olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál csilipaszta
  • 0.5 darab citrom leve
  • 0.5 csomag koriander / petrezselyem
  • 1 ízlés szerint só&bors
Recept idők

Elkészítés:

A batátát megmossuk, hámozni nem muszáj. Kockákra vágjuk. Innentől két megoldás létezik, az egyik, hogy tepsire szórjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, és 200 fokos sütőben, 20 perc alatt puhára sütjük.

A másik megoldás pedig az, hogy a kockára vágott batátát forró olajban sütjük ki.

Ekkor egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, megfuttatjuk rajta fokhagymát, a csiliszószt, a citrom levét, sózzuk, borsozzuk.

Ebbe a serpenyőbe tesszük bele a sült édesburgonyát, és jól összeforgatjuk.

A tetejét durvára vágott korianderrel vagy petrezselyemmel szórjuk meg.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük