
Húsvéti fonott kalács a nagyi receptje szerint: nagyon foszlós a tésztája

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Padlizsános mártogatós marokkói módra: a gazdag fűszerezés a lelke

Tavaszi zöldborsóleves házi galuskával: friss és könnyed ebéd

Tartalmas szendvics grillezett tofuval: a füstös aromának képtelenség ellenállni

Egyszerű, parmezánnal sült brokkoligratin: könnyű köret húsok mellé

10 csodás tavaszi recept, amit kötelező elkészíteni: a tojásos nokedlitől a borsólevesig
Vannak olyan finomságok, amelyeket a nagyi készít a legjobban, a fonott kalács is ilyen, de szerencsére a receptje alapján reprodukálható a péksüti.
Elképzelni sem lehet jobb napindítót, mint a nagyi által készített házi, puha, foszlós kalács, amelyet mindenféle kence nélkül, egy pohár tej vagy kakaó mellé is nagy boldogság elmajszolni. Na persze akkor is nagyon finom, ha megkened valamivel, ez lehet vaj, méz, lekvár, ami tetszik.
Azt gondolhatnád, hogy a fonott kalács készítése nehéz feladat, pedig szerény hozzávalókból készül a szép fényes tészta, de időt kell hagyni neki, hogy megkeljen. Aztán, majd ahogy jónak látja a kalácskészítő, eldönti, hogy hármas vagy hatos fonással készül a házi péksütemény. A kalácsot sütőpapírral bélelt tepsin érdemes sütni, ha van otthon kenyérforma, fektesd bele, úgy biztosan nem esik össze, egyszerűen fenomenális lesz.
Húsvéti fonott kalács

Hozzávalók 6 személyre
- 2.5 deciliter tej
- 1 evőkanál cukor
- 2.5 dekagramm élesztő (friss)
- 50 dekagramm finomliszt
- 1 csipet só
- 8 dekagramm vaj
- 2 darab tojás
- 1 darab tojássárgája
Elkészítés:
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot, az élesztőt morzsoljuk bele, majd takarjuk le konyharuhával és 10-15 percig várjunk, míg felfut.
A lisztet szitáljuk tálba, keverjük el benne a sót, majd adjuk hozzá a vajat felolvasztva, 1 darab egész tojást, 1 darab tojássárgáját és öntsük bele a felfuttatott élesztőt. Utána géppel vagy kézzel addig dagasszuk a tésztát, míg elválik a tál falától, sima és fényes lesz. A kész tésztát takarjuk le, meleg helyen 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett munkafelületre, majd osszuk 6 egyforma részre, a tésztákból formáljunk kis cipókat. Letakarva kelesszük 10-20 percig, majd sodorjunk a tésztagombócokból rudakat.
Ebből a mennyiségből két kisebb méretű, hármas fonású kalácsot készíthetünk, de ha szeretnénk, hatos fonással is készíthetünk egy nagyobb méretű kalácsot. A hármas fonásnál a legjobb technika, ha az összefogott tésztarudakat úgy fonjuk, mintha hajat fonnánk.
A kalácsot (kalácsokat) helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, a maradék tojást verjük fel és kenjük le vele a kalácsot. Utána pihentessük 30 percig, majd ismét kenjük át a felvert tojással, és 180 fokosra előmelegített sütőben 35-45 perc alatt süssük készre.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors