Húsvéti kakaós-túrós koszorú: a tészta napokig megőrzi a puhaságát
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A túrós desszert hatalmas sikert arathat az ünnepi asztalon, süsd meg koszorú- vagy kuglófformában rétegezve.
A húsvéti asztal biztos résztvevője a kuglóf vagy koszorú. A mutatós finomság a leggyakrabban citromos, kókuszos, répás vagy csokis verzióban készül az ünnep alkalmából, de más ízekkel is érdemes próbát tenni.
Nálunk a család egyik kedvence a túrós koszorú, melyben három íz kombinációja ejti rabul az édesszájúakat. A túró mellett kakaó és vanília érezteti magát, és nem csak mennyei, gyönyörű is a sütemény, melyet kezdők is el tudnak készíteni.
Húsvéti kakaós-túrós koszorú
Hozzávalók 6 adaghoz
Töltelék:
- 50 dkg túró
- 2 darab tojássárgája
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 1.5 dl tej
Tészta:
- 3 darab tojás
- 15 dkg cukor
- 1 dl olaj
- 1 dl tej
- 30 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 3 evőkanál kakaó
- vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés:
Töltelék:
A túrót tegyük keverőtálba és törjük össze villa segítségével, közben adjuk hozzá a tojássárgáját, porcukrot, vaníliás cukrot, vaníliás pudingot. A jól elkevert masszához a tejet is dolgozzuk hozzá, keverjük simára, majd tegyük félre.
Tészta:
A tojásokat üssük keverőtálba és keverjük habosra a cukorral, majd az olajat és a tejet is forgassuk hozzá.
A lisztet szitáljuk tálba, adjuk hozzá a sütőport és a kakaót, utána dolgozzuk egybe a tojásos keverékkel.
A tésztát gondolatban osszuk három részre.
A koszorú- vagy kuglófformát kenjük ki vajjal, majd kanalazzuk a tészta egyharmadát a formába. A tészta tetejére a túrós töltelék fele kerüljön, majd jöhet a második réteg tészta, rá pedig a maradék töltelék. Fedjük be a maradék tésztával.
A süteményt toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük meg 30-40 perc alatt.
A túrós koszorút teljesen kihűlt állapotában kínáljuk, porcukorral meghintve.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors