Puha, márványos csokis-vaníliás kalács: sütőporos a tésztája
Ezt a süteményt kezdők is bátran elkészíthetik, keverem-kavarom a tésztája, nem lehet elrontani.
A húsvéti asztalon kötelező a kalács, mely lehet édes, sós, fonott vagy egyszerűen kenyérformában sült. Mi most egy mazsolás változat receptjét mutatjuk, mely lekvárral megkenve vagy kakaóval kínálva remek választás.
A mazsolát nem mindenki szereti: ők egyszerűen kihagyhatják a receptből. Helyette érdemes citrusféle reszelt héjával gazdagítani, lehet az citrom vagy narancs héja. Ha pedig nem riadsz vissza a különlegesebb ízektől, akkor kandírozott narancshéj vagy gyömbér is elfér a csodás kalácsban.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd forgassuk hozzá a sót és az 1 ek. cukrot.
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd várjunk néhány percet, míg felfut.
A vajat morzsoljuk a liszthez, utána adjuk hozzá a felfutott élesztőt és a tojást, dagasszunk belőle tésztát.
A tésztát takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen kelesszük 1 óra alatt a duplájára.
A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, gyúrjuk át, majd dolgozzuk hozzá a mazsolát. Ezután a tésztából formázzunk a kenyérforma méretének (25 vagy 30 centiméteres) megfelelő hengert.
A kenyérformát kenjük ki vajjal, majd helyezzük bele a tésztahengert, takarjuk le konyharuhával, és kelesszük még 30 percet.
A tejet és a tojássárgáját keverjük össze, majd kenjük rá a megkelt tészta tetejére.
A kalácsot toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük készre (sütőtől függően 5-10 perccel több is lehet a sütési idő).
A megsült kalácsot borítsuk rácsra, szeletelés előtt várjuk meg, míg teljesen kihűl.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu