Puha, márványos csokis-vaníliás kalács: sütőporos a tésztája

Nyomtatás
marvany-kalacscover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ezt a süteményt kezdők is bátran elkészíthetik, keverem-kavarom a tésztája, nem lehet elrontani.

A márványos sütemények nagyon mutatósak, ráadásul sok esetben jóval kevesebb munkával és egyszerűbben készülnek, mint ahogy első ránézésre gondolnánk. Az alábbi recept is ilyen, amilyen jól néz ki, annyira könnyű összeállítani, keverem-kavarom a tésztája, aztán már csak rétegezni kell a kakaós és a vaníliás masszát.

A süti a vajtól és a joghurttól lesz pihe-puha, utóbbit azonban le is cserélheted, tejföllel és íróval is tökéletesen működik a recept. Ha még kakaósabb élményre vágysz, akkor olvasztott csokit is keverhetsz a masszába, a fehér felébe pedig vaníliarúd kikapart magját is beleforgathatod. 

Bár formára és nevében kalács, a tésztája sütőporos, úgyhogy nem kell kelt tésztával bíbelődnöd az elkészítése során. A szódabikarbóna és a sütőpor keverékétől lesz légies, könnyű a tészta. 

Márványos kalács

marvanyos-kalacs2

Hozzávalók 1 darabhoz

  • 200 g cukor
  • 120 g vaj
  • 3 db tojás
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 150 g görög joghurt (natúr)
  • 1 db biocitrom
  • 220 g liszt
  • 0.5 tk szódabikarbóna
  • 1.5 tk sütőpor
  • 1 csipet
  • 2 ek kakaópor
  • 2 ek barna cukor
Recept idők

Elkészítés:

Béleljünk ki sütőpapírral egy kenyérsütő formát. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.

A puha vajat keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat, majd a vaníliát, a joghurtot és a citrom reszelt héját is keverjük bele. Végül szitáljuk bele a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót. Keverjük csomómentesre a masszát.

Szedjük ketté a tésztát, az egyik felébe keverjük bele a kakaót és a barna cukrot.

Kanalanként adagoljuk a fehér és a kakaós tésztát a formába, míg el nem fogy az összes massza. A tészta tetejére fogpiszkálóval húzzunk hullámokat, azzal díszítsük. Toljuk a sütőbe 50-55 percre, tűpróbával ellenőrizzük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon