Kandírozott narancshéj kevés munkával: hónapokig eláll a nasi

Kandirozott narancshej c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kandírozott gyümölcsök népszerűsége töretlen, felhasználási lehetőségük szerteágazó. A narancshéjból készült változatot számos süteményhez felhasználhatod, de önmagában is mennyei csemege.

Közeledik a narancsszezon, ilyenkor pedig egyre többet fogyasztunk a lédús déli gyümölcsből. Az elfogyasztott gyümölcs héját azonban rendszerint kidobjuk, pedig értékes sütikiegészítőt vagy nassolnivalót is készíthetünk belőle. Mindehhez pedig csupán egy kevés cukorra és vízre van szükség, meg persze a narancsokra.

Fontos, hogy mindenképp kezeletlen héjú, bionarancsot válassz. A tévhitekkel ellentétben ugyanis nem lehet lemosni a héjról a rengeteg növényvédő szert, és áztatással sem oldódnak ki. Érdemes tehát picit többet szánni rá, mivel komoly egészségügyi kockázatai lehetnek, ha ezek a kemikáliák a szervezetedbe jutnak. A témáról ebben a cikkemben írtam már korábban.

Egyszerű kandírozott narancshéj

Kandirozott narancshej

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 db bionarancs héja
  • 3 l víz a főzéshez
  • 150 ml víz a sziruphoz
  • 150 g cukor a sziruphoz
  • 2 ek cukor a hempergetéshez
Recept idők

Elkészítés:

A narancsokat alaposan mossuk meg. A héjukat vágjuk be úgy, hogy négy egyforma körcikket kapjunk, és fejtsük le őket a gyümölcsről. Óvatosan dolgozzunk, hogy ne szakadjanak be a héjak.

A héjakat csíkozzuk fel hosszanti irányban, kb. fél centi vastagságban. Tegyük egy közepes edénybe, öntsünk rájuk annyi vizet, hogy ellepje őket, és forraljuk fel. 

Főzzük 10 percig, majd szűrjük le a vizet, öblítsük le a héjakat, és ismételjük meg a folyamatot még kétszer.

Ha már harmadszor is leöblítettük a héjakat, szedjük őket egy tálba, és öntsük az edénybe a 150 ml vizet és a cukrot. Folyamatosan kevergetve forraljuk fel, majd adjuk hozzá a héjakat. Egy kanál segítségével rendezzük úgy őket, hogy mindenhol ellepje a víz, majd a legalacsonyabb hőfokon, fedő alatt főzzük egy óráig. 

15 percenként ellenőrizzük, nehogy odaégjenek. Akkor fejeződik be a kandírozás, ha a narancshéjak teljesen puhák és enyhén áttetszővé váltak. Szűrjük le a cukorszirupot (erre még szükségünk lesz), a héjakat pedig fektessük törlőpapírra vagy rácsra, hogy távozzon a felesleges folyadék. Szárítsuk így 12-24 óráig, majd hempergessük őket kristálycukorba, és befőttesüvegben tároljuk.

Ha a narancshéjat süteményekhez szeretnénk felhasználni, akkor szárítás nélkül tegyük őket egy kisebb befőttesüvegbe vagy légmentesen zárható dobozba, öntsük rá a szirupot, így használat előtt mindig frissek lesznek.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük