Indiai egytálétel csirkecombból rengeteg fűszerrel: így készül a korma
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Kókusztejjel édeskésebb és lágyabb, tejszínnel gazdagabb és krémesebb a fűszeres, illatos indiai curry.
Nagyon szeretem az indiai ételeket, a curryket, legyen szó vegetáriánus vagy húsos változatról. A korma valódi klasszikus, rengeteg fűszerrel és csirkehússal készül, ami joghurttal, tejszínnel vagy esetleg kókusztejjel fő össze, de akár ezek kombinációjával is készülhet. Legtöbbször tartalmaz valamilyen csonthéjast, főként kesudiót, de ebben a változatban a mandula dominál.
A kormának kötelező eleme a garam masala fűszerkeverék, de a gyömbért sem szabad kihagyni belőle, a kurkuma pedig a szép sárga színért felel. Garam masala ma már minden nagyobb szupermarketben kapható, ráadásul az ára is kedvező és sokáig felhasználható.
Korma
Hozzávalók 4 személyre
- 6 darab csirkecombfilé (bőr nélkül)
- 2 evőkanál passzírozott paradicsom
- 1 darab gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál garam masala
- 0.25 teáskanál chilipor
- 0.5 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 teáskanál kardamom
- ízlés szerint só
- 0.5 teáskanál kurkuma
- 1 marék mandula
- 200 gramm görög joghurt
- 1 evőkanál olaj
- 3 evőkanál vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 60 milliliter tejszín
Elkészítés:
A csirkecombfilét vágjuk 2-3 cm-es darabokra, majd tegyük félre.
A passzírozott paradicsomot, egy kb. 2 cm-es megpucolt gyömbérdarabot, a meghámozott fokhagymagerezdeket, a fűszereket és a mandulát tegyük egy aprítógépbe. Addig dolgoztassuk a gépet, míg egynemű, krémes massza nem lesz az alapanyagokból.
A masszát adjuk a csirkecombhoz a joghurttal együtt, alaposan keverjük össze. Fedjük le a tálat, majd tegyük 1-2 órára a hűtőbe.
Az olajat és a vajat tegyük egy serpenyőbe. Adjuk hozzá az összeaprított hagymát, közepes lángon dinszteljük, picit karamellizáljuk meg. Adjuk hozzá a csirkés, joghurtos masszát, főzzük 12-15 percig, míg a csirke át nem fő.
Öntsük rá a tejszínt, azzal együtt is főzzük össze 3-4 perc alatt. Melegen, rizzsel tálaljuk.
Fotó: Getty Images