
Így készül a búzadarás indiai keksz: kardamom teszi felejthetetlenné

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Zamatos, citromos tészta spárgával: gyors, tápláló ebéd

Isteni bogyós gyümölcsös süti epermázzal: kevert tészta az alapja

Krémes áfonyás smoothie: antioxidánsokban nem lesz hiány

Puha piskótakocka csokiöntettel: kezdőknek is sikerülni fog

Gombás bundában sült csirkemell: egyszerű, de különleges ebéd
Fűszeres, izgalmas és villámgyorsan készül ez az indiai vajas keksz, amelynek búzadara az alapja.
Hat hozzávalóból sütéssel együtt fél óra alatt készül el ez az indiai keksz, amihez ráadásul mindent megtaláltok majd a kamrában - na jó, a kardamomon kívül. Tea mellé tökéletes választás ez a picit ropogós, belül mégis puha keksz, ami a rengeteg vajnak és búzadarának köszönhetően elolvad a szájban.
Ez az indiai keksz, más néven a nan khatai többféleképpen készül, ez most a legegyszerűbb változat, de sokan használnak például sima vaj helyett tisztított ghee vajat, illetve olyan recepteket is találtam, amelyben a sima búzaliszt egy részét kukoricalisztre cserélik. Aki szeretné, az a keksz tejejét lekenheti tojássárgájával, feldobhatja különféle magvakkal, de akár rózsaszirommal is.
Indiai keksz

Hozzávalók 20 darabhoz
- 100 gramm vaj
- 50 gramm porcukor
- 100 gramm liszt
- 100 gramm búzadara
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál őrölt kardamom
- pisztácia vagy mandula
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
A puha vajat és a cukrot keverjük habosra egy tálban.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a kardamomot és a búzadarát, majd adjuk a vajas keverékhez, alaposan dolgozzuk össze, míg lágy, formázható tésztát nem kapunk.
Gyúrjunk a tésztából 2-3 cm-es golyókat, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire, hagyjunk köztük egy kis helyet, picit szét fognak terülni. Ha szeretnénk, szórjuk meg őket apróra darabolt pisztáciával vagy mandulával.
Tegyük őket a sütőbe, 20-25 percig süssük, míg a szélük ropogós nem lesz. Ahogy hűlnek, a közepük is ropogóssá válik majd.
A kihűlt kekszeket légmentesen zárható dobozban tároljuk.
Fotó: Getty Images