Illatos indiai lepénykenyér: nagyon finom a chapati
7
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha igazán autentikus curryvacsorát szeretnénk készíteni, a szokásos rizsköret mellé ezúttal készítsünk egy kis chapatit is.
A chapatihoz mindössze négy hozzávalóra van szükségünk: lisztre, sóra, egy kevés olajra és vízre. Az alap felszereltséget igénylő lepénykenyér sütéséhez tehát semmi extrát nem kell beszerezni.
Egy dolog kell csak hozzá, ami nekem nincs
Úgyhogy ne keseredjünk el, ha nincs otthon tandori kemencénk. Egy egyszerű viseltes serpenyő is megteszi. Van azért egy dolog, ami feltétlenül kell az elkészítéséhez, az pedig a gáztűzhely, ami nekem nincs otthon.
Ahhoz ugyanis, hogy a lepénykenyér szép üreges legyen a pirítást követően, a gáztűzhely lángja felett kell felpuffasztani.
Nem hagyott nyugodni a dolog, úgyhogy átrohantam a gáztűzhellyel rendelkező nagyanyámhoz. Együtt elkészítettük és felpuffasztottuk a chapatit. Jelentem, remekül sikerült.
Chapati
Hozzávalók 5 adaghoz
- 15 dekagramm liszt
- 1 kávéskanál só
- 1 evőkanál napraforgóolaj
- 2 deciliter víz
Elkészítés:
A liszthez adjuk hozzá a sót és az olajat, majd kezdjük el adagolni a vizet. A kezünkkel vegyítsük össze a hozzávalókat, majd gyúrjuk lágy tésztává. A tésztát takarjuk le egy fóliadarabbal, és hagyjuk pihenni legalább 10 percig. Mikor a tészta már eleget pihent, lisztezett deszkán nyújtsuk henger alakúra, és osszuk fel nagyjából 10 egyenlő részre.
Csípjünk le belőle egy egységet, majd azt hengergessük gömb alakúra. Először a kezünkkel lapogassuk ki, majd sodrófával nyújtsuk egyenletes vastagságú körre. Rázzuk le róla a felesleges lisztet.
Helyezzük egy előmelegített száraz serpenyőbe. Röviden pirítsuk az egyik, majd a másik oldalát. Óvatosan, egy csipesszel helyezzük át a tűzhely nyílt lángjára. Várjuk meg, míg feldagad. Ekkor húzzuk át egy tányérra. Csípjük meg egy kicsit, így kimegy belőle a levegő és lelapul.
Tálalásig fedjük le, mert hamar kiszárad. Egy kevés ghee vajjal megkenve kínáljuk. Adhatjuk currys, szaftos ételek mellé, de akár egy grillezés alkalmával is remek köret.
Csípjünk le belőle egy egységet, majd azt hengergessük gömb alakúra. Először a kezünkkel lapogassuk ki, majd sodrófával nyújtsuk egyenletes vastagságú körre. Rázzuk le róla a felesleges lisztet.
Helyezzük egy előmelegített száraz serpenyőbe. Röviden pirítsuk az egyik, majd a másik oldalát. Óvatosan, egy csipesszel helyezzük át a tűzhely nyílt lángjára. Várjuk meg, míg feldagad. Ekkor húzzuk át egy tányérra. Csípjük meg egy kicsit, így kimegy belőle a levegő és lelapul.
Tálalásig fedjük le, mert hamar kiszárad. Egy kevés ghee vajjal megkenve kínáljuk. Adhatjuk currys, szaftos ételek mellé, de akár egy grillezés alkalmával is remek köret.
Fotó: Getty Images
Címkék: