Isteni túrógombóc zsemlemorzsa nélkül - cseréld le a prézlit, nem bánod meg!
Édes-vaníliás tejföllel az igazi!

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A túrógombóc az egyik kedvenc csemegénk. Az benne a legjobb, hogy úgy főétel, hogy valójában desszert: sok cukros-vaníliás tejföllel, és porcukorral ellenállhatatlan, még a gyerekek is biztosan megeszik. Mogyoróba forgatva pedig sokkal értékesebb, de főleg finomabb étel lesz belőle. 

Nem akarunk senkit elbizonytalanítani, de amilyen könnyű a túrógombócot elkészíteni, olyan könnyű elrontani is, kivéve, ha úgy csinálod, ahogy most leírjuk. A jó túrógombócnak annyi a titka, hogy hagyni kell állni a masszát, hogy a búzadarának legyen ideje megdagadni. Ettől lesz olyan könnyű és finom a végeredmény.

Ha fontos számodra, hogy kevesebb szénhidrátot fogyassz, a tetejére szánt tejfölt porcukor helyett valamilyen alternatív édesítőszerrel - nyírfacukor, eritrit - keverd ki. A mogyorós bunda is lassítja a felszívódását, így egészségesebb desszertet kapsz, ami ugyanolyan finom, mint a klasszikus változat.

Persze, még ezt is lehet fokozni, ha a tojást nem egyszerre ütjük bele, hanem a fehérjét előbb kemény habbá verjük, amitől még könnyebb, még levegősebb lesz a gombócunk. Három tojás fehérjét nagyjából három percig tart habbá verni, szóval nem egy nagy időbefektetés, megéri.

A nagy trükk

Lássuk be, a pirított zsemlemorzsa nem túl érdekes bevonat a túrógombócon. Egyszer, egy hirtelen ötlet nyomán (és főleg, mert volt otthon), törökmogyorót daráltam, megpirítottam száraz serpenyőn, és ebbe forgattam a túrógombócokat. Azóta másképp nem is készíthetem, a családom ragaszkodik ehhez a megoldáshoz. Kóstoljátok meg ti is, nem fogtok csalódni!

Túrógombóc mogyoróba forgatva

túrógombóc

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 0.5 kilogramm zsíros tehéntúró
  • 3 darab tojás
  • 2 deciliter búzadara
  • 1 ízlés szerint
  • 20 dekagramm törökmogyoró
  • 150 mililiter tejföl
  • 1 ízlés szerint cukor
  • 1 evőkanál vaníliás porcukor / vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

A túrót villával jól összetörjük, hozzáadjuk a búzadarát, a sót, és a tojások sárgáját.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a masszába.

Most betesszük a hűtőszekrénybe pihenni. Minél több időt hagyunk neki, annál jobb. A fél nap sem túlzás, de fél-egy órában már egye fene, kiegyezhetünk.

Közben durvára daráljuk a törökmogyorót.

Feltesszük forrni a vizet, teszünk bele sót is. Vizes kézzel gombócokat formálunk, és óvatosan beleejtjük a forró vízbe. Amikor feljön a víz színére, még nincs kész, hagyni kell neki még vagy 2-3 percet.

Ez alatt az idő alatt a darált mogyorót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk.

A kész gombócokat kihalásszuk a vízből, jól lecsöpögtetjük, és ebbe a mogyorómorzsába forgatjuk. A megforgatott gombócokat átszedjük egy tálba, amit az asztal közepére tehetünk, ezzel egyrészt kész is a tálalás, másrészt helyet csináltunk a serpenyőben a következő gombócoknak.

Közben összekeverjük a tejföl, a cukrot és a vaníliát, amit a gombócok mellé kínálunk.
Ezt is szeretjük