![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Amikor a rizses hús még jobb lesz: a jambalaya a többféle hústól isteni
![jambalaya cover](https://kep.index.hu/1/0/3186/31866/318667/31866779_2445003_f6b5ca66774aa25a18ad33b8c223f7d8_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Rizses hús sokféle létezik a világban, a kreol konyhának is megvan a sajátja.
Az Egyesült Államok déli részén, Lousianában és New Orleansban keletkezett ételen rengeteg különböző kulturális hatás mutatható ki egyszerre a spanyoltól az afrikaiig. A jambalaya a legtipikusabb terméke az amerikai olvasztótégelynek, a mi rizses húsunk felől nézve viszont csak a bácskai alaposan befűszerezett, ezzel-azzal megtoldott változata.
Ám ezek a toldások, kiegészítők és extrák annyira jók, hogyha egyszer kipróbáljuk, nem valószínű, hogy legközeleb a maga egyszerűségében fogjuk készíteni a rizses húsunkat. A zöldségek, a zeller és a paprika, a paradicsomlé és a kolbász mind egy összetettebb, komplexebb ízvilágú étellé teszik az általunk is megszokott alapszerkezetet. Sokféle változata létezik, ez itt egy piros, paradicsomos változat, rák viszont nem került bele.
Jambalaya
![jambalaya kicsi](https://kep.index.hu/1/0/3186/31866/318667/31866789_d45e6b1943929e9c18bbfd3c99c11715_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 150 gramm kolbász
- 300 gramm csirkemell
- 1 fej hagyma
- 1 darab paprika
- 4 szál zellerszár
- 200 gramm darabolt paradicsom
- 3 evőkanál olaj
- 1 teáskanál szárított zsálya
- 1 teáskanál szárított oregánó
- ízlés szerint cayenne-bors
- 200 gramm rizs
- 3 deciliter víz/alaplé
Elkészítés:
Egy nehéz vaslábast felforrósítunk, majd a kockákra vágott csirkét gyorsan körbepirítjuk rajta, kiszedjük. Alacsonyra vesszük a lángot, beletesszük a vékony karikákra vágott kolbászt. Lassan kieresztjük a zsírt belőle.
A zöldségeket apró kockákra vágjuk, a paradicsom kivételével a kolbászhoz keverjük. Puhára pároljuk őket, majd belekeverjük a rizst, a csirkét és a paradicsomot. Felöntjük vízzel vagy alaplével, belekeverjük a fűszereket, és alacsony lángon, fedő alatt pároljuk puhára az egészet.
Fotó: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!