Jeges chai tea latte: a fűszeres kedvenc nyári verziója
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós
Alufólia mint tisztítóeszköz? 4 bevált tippet mutatunk
Ázsiai sült kelbimbó: szójaszósszal pirul ropogósra
Mennyei szendvicskrém aszalt paradicsommal: csicseriborsótól tartalmas
Illatos narancsos süti kukoricaliszttel: egyszerű kevert tésztája van
Tepsis kakukkfüves csirkeszárny: jó ropogós lesz a bőre
A chai tea latte nem csak egy melegítő, téli ital, jégkockával és hideg tejjel készítve tökéletes és különleges nyári frissítő.
A fűszerkeverék receptjét még télen osztottuk meg veletek, viszont mivel ez a nyári verzió még annál is fűszeresebb, minden alapanyag részletesen szerepel a leírásban. Számos izgalmas íz keveredik a chai tea-ban, amelyhez - akármilyen furcsán is hangzik - nagyon jól passzol a tej.
Tökéletes kávéhelyettesítő
Nagy előnye, hogy - a kávéhoz hasonlóan - magas a koffeintartalma, ugyanis fekete tea az alapja. Ebből az következik, hogy ugyanúgy felpörget és felélénkít, mint egy kávé, csak sokkal érdekesebb és izgalmasabb ízvilágú.
Jó minőségű fekete tea
A legjobb, ha szálas fekete teából készül, úgy erősebb és ízgazdagabb lesz a végeredmény, de ha nem tudunk beszerezni, nincsen otthon, akkor jobb minőségű filteres is használható hozzá - legalább 6 tasakkal.
Alaposan szűrjük le
A chai tea koncentrátumot alaposan le kell szűrni, ugyanis a fűszerek egész kis darabokban kerülnek bele - ehhez használjunk egy nagyon apró lyukú szitát, de még jobb, ha papírfilteren keresztül is leszűrjük.
Jeges chai tea latte
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 bögre tej
- 2 bögre víz
- 2 evőkanál szálas fekete tea (vagy 6 filteres fekete tea)
- 3 evőkanál méz
- 1 darab fahéjrúd
- 1 darab ánizs
- 10 darab kardamommag
- 10 darab szegfűszeg
- 2 teáskanál szerecsendió (őrölt)
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 0.25 teáskanál reszelt gyömbér
- 0.25 teáskanál szemes fekete bors
- ízlés szerint jég
Elkészítés:
Egy kis lábosba tegyünk bele mindent - a tej, a vanília és a jégkocka kivételével. Gyöngyözve főzzük 10 percig.
Egy nagyon apró lyukú szitán vagy papírfilteren keresztül szűrjük le a teát, tegyük félre. Adjuk hozzá a vaníliát.
Ha kihűlt, tegyük a hűtőbe a koncentrátumot kb. 1 órára.
Töltsük meg a poharakat jéggel, majd öntsük félig a chai tea koncentrátummal, végül öntsük rá a tejet.
Fotó: Getty Images