Tejföllel készült házi fánk: bő olaj helyett sütőben készül
A fánk tésztája a tejföltől hihetetlenül puha, melyben a fahéj különleges aromáját is érezni lehet.
A fánk az egész világon kedvelt finomság, rengeteg szuper receptet lehet kipróbálni. Hagyományosan kelt tésztából, dagasztással és kelesztésel készül, majd bő olajban sül aranybarnára. A klasszikus recept legyártása időigényes: ha nem szeretnél ezzel bajlódni, akkor a sütőporos tésztájú fánkrecepteket érdemes kipróbálnod, mely bő olajban vagy sütőben sülve nyeri el végleges formáját.
Amire figyelni kell!
- A lágy tésztát habzsákból adagolva lehet szépen a fánkformában szétosztani. Sütésnél nem kell neki sok idő, inkább legyen kicsit lágyabb a tészta. Ha túlsül, akkor nagyon kemény lesz, úgy pedig élvezhetetlen a finomság.
- A receptben az arányok csészével (240 ml) mérve kerülnek a keverőtálba. A mérőcsésze filléres eszköz, megéri rá beruházni.
Így lesz még finomabb!
- A receptben vaníliás máztól csodás a fánk, de helyette citromos máz, csokimáz vagy karamell is kerülhet a pampuskára.
- A tésztát is megéri extrán fűszerezni, elfér benne a citrom vagy narancs reszelt héja, de a fahéj mellé szegfűszeg is kerülhet.
Tejfölös tésztájú fánk
Hozzávalók 4 személyre
Fánk:
- 2 csésze liszt
- 1 csipet só
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csésze tejföl
- 3 csésze barna cukor
- 1 csésze olvasztott vaj
- 4 evőkanál olaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 darab tojás
Máz:
- 1 csésze tej
- 2 csésze porcukor
- 1 evőkanál vaníliakivonat
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd adjuk hozzá a sót, sütőport, szódabikarbónát és a fahéjat.
A tejfölt mérjük másik keverőtálba, majd adjuk hozzá a barna cukrot, olvasztott vajat, olajat és a vaníliakivonatot. Miután az egészet alaposan egybekevertük, adjuk hozzá a tojást és a lisztes keveréket. Ezután a masszát tegyük habzsákba és töltsük fánkformába.
A fánkokat toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 8-12 percre.
Míg sül a fánk, készítsük el a mázat: a tejet, porcukrot és a vaníliát keverjük össze.
A kisült fánkokat forgassuk meg a mázban.
-
2024-02-20 09:32:02
-
2024-02-05 10:16:01
-
2024-02-03 07:52:01
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!