Ropogós, foszlós házi kenyér: gép nélkül is elkészítheted
Ez a házi kenyér kézzel dagasztva, adalékanyagok nélkül is napokig friss, puha marad.
A házi kenyérnek nincsen párja, semmi nem fogható az otthon sütött pékáruhoz, de azt be kell ismerni, a kenyérsütés időt igényel és olykor egyáltalán nem egyszerű. Persze mindig találni olyan megúszós recepteket, melyeknél kimarad a dagasztás és a kelesztés. Ha kezdő házi pék vagy, mindenképp az ilyen finomságok készítésével kezdd a mesterséget, mert tényleg egyszerűek, azt kapod, amit a recept ígér.
A szódakenyér a szódabikarbóna és a sütőpor párosától indul emelkedésnek, nem lesz túl magas a tészta, de nem is ez a lényeg. Gyorsan elkészül, a tészta előállítása közben nem merül fel probléma, a végeredmény pedig magáért beszél. A kenyérke héja jó ropogós, a belseje pedig puha.
Mivel a tészta összeállítása pillanatok alatt történik, arra ügyelj, hogy a sütőt rendesen melegítsd elő. Ahhoz, hogy a szódabikarbóna és a sütőpor működésbe lépjen, fontos, hogy jól előmelegített sütőbe kerüljön a kenyér barnulni.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd forgassuk hozzá először a száraz alapanyagokat, utána a joghurtot és a vizet is adjuk hozzá.
A tésztát borítsuk olajjal enyhén kikent tepsire, a tetejét vágjuk be, majd toljuk a sütőbe és süssük aranybarnára (40-45 perc).
Fotó: Getty Images