Így készül otthon az igazi strandos lángos: kívül ropogós, belül foszlós
A lángos akkor a legfinomabb, ha a tésztája vékony, kívül ropogós, belül pedig foszlós, és persze feltét is kerül rá bőven.
A lángos kedvelt strandkaja, amit otthon is elkészíthetsz. A ropogós szélű tészta jólesik fokhagymás olajjal, vagy tejföllel és sajttal megpakolva. A bátrabbak lecsóval és pörkölttel is kipróbálhatják, sőt még töltelékkel is gazdagíthatják a tésztát, és úgy süthetik készre. A töltött verziót érdemes virslivel, káposztával vagy sonkával tesztelni.
A lángos frissen sütve az igazi. Szerencsére ez a tészta bírja a hideget, így lefedve hűtőben is tárolhatod 4-5 napig. Amikor pedig megkívánod, csak előkapod, lecsippentesz a tésztából egy adagot, kihúzod, és bő olajban aranybarnára sütöd.
A tejet melegítsük langyosra, utána keverjük bele a cukrot és az élesztőt. Ezután takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és várjuk meg, míg az élesztő felfut (8-12 perc).
Míg az élesztőre várunk, a lisztet szitáljuk keverőtálba és forgassuk egybe a sóval. Ezután adjuk hozzá a felfutott élesztőt, olajat és a joghurtot, majd kézzel vagy géppel dagasszuk ki a tésztát.
A tésztát helyezzük olajjal enyhén kikent edénybe, takarjuk le konyharuhával, és 1 órát kelesszük.
A megkelt tésztát olajos kézzel osszuk egyforma darabokra, majd óvatosan húzzuk vékonyra, és bő, forró olajban süssük szép aranybarnára mindkét oldalán (sütési idő 2-4 perc oldalanként).
A kész lángost kínáljuk fokhagymás olajjal lekenve, vagy tejföllel és sajttal borítva.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu