
Így készül otthon az igazi strandos lángos: kívül ropogós, belül foszlós

A lángos akkor a legfinomabb, ha a tésztája vékony, kívül ropogós, belül pedig foszlós, és persze feltét is kerül rá bőven.
A lángos hungarikum, az országba érkező turisták magyar pizzaként szokták nevezni. Az aranybarnára sült tésztára hagyományosan fokhagymás olaj vagy tejföl és sajt kerül, persze ma már elképesztő a feltétválaszték, kipróbálhatod dinsztelt káposztával vagy csirkepörkölttel, és ott vannak még a töltött verziók is.
Ha igazán jó lángost szeretne enni az ember, akkor irány a piac, strand vagy a Balaton, de nem kell feltétlen kimozdulnod, ha megéheztél, készítsd el otthon. Rengeteg recept kipróbálható, finom krumplival vagy kefirrel dúsítva is a tészta, de mi most egy joghurtos változatot mutatunk, melyre jó sok tejfölt és sajtot tettünk.
Sajtos-tejfölös lángos

Hozzávalók 4 személyre
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 2.5 dkg friss élesztő
- 2 dl joghurt
- 2 dl langyos víz
- olaj a sütéshez
Feltét:
- tejföl ízlés szerint
- reszelt sajt ízlés szerint
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk tálba, először keverjük össze a sóval, utána a cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Végül adjuk hozzá a joghurtot, és a vizet is csorgassuk hozzá, dagasszunk belőle tésztát.
A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, osszuk 6-8 darab cipóra, utána kenjük le olajjal, majd takarjuk le 15 percre és pihentessük még.
A tésztagombócot lapítsuk kör alakúra, majd húzzuk ki, ügyelve, hogy a tészta ne szakadjon. Akkor jó, ha a széle vastagabb, a közepe vékony.
A lángost bő, forró olajban süssük aranybarnára (oldalanként 2-3 perc), tejföllel és sajttal megpakolva kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!