Szaftos tojásos lecsó: többféle paprikával készítve az igazi

Szaftos tojásos lecsó cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A lecsó a magyar konyha éke, mely paradicsomszezonban lesz igazán ízletes. Hogy jó szaftos legyen, a hagymát ne sajnáld belőle.

Nálam a lecsónak hagyománya van: édesapám csípősen szereti, főleg, ha nokedlit is szaggatunk bele. Rengetegféle lecsóreceptet próbálhatsz ki, a legtöbb nemzet büszkélkedhet saját változattal, még a magyar lecsónak is több arca ismert. Van, aki kolbásszal, szalonnával, káposztával vagy tojással készíti, és még olyan is akad, melyben virsli bújik meg a zöldségek között.

Nyáron érdemes gyakran készíteni, hiszen akkor van az édes, lédús paradicsomnak szezonja. Ha van rá lehetőséged, akkor bográcsban is megfőzheted, úgy lesz igazán finom. A jó lecsó titka az alapanyagoknál kezdődik, mindig hazai, kiváló minőségű zöldségből készüljön.

Az arányok

Bevallom, a paradicsom nem nagy kedvencem, ettől függetlenül szükség van rá a lecsóban. A legtöbb receptben a paprika aránya a legnagyobb, ráadásul többfajta is kerülhet a fazékba. Olyan lecsórecept is létezik, amelyben sűrített paradicsomot használnak, ez szezonon kívül lehet jó választás. Én most friss paradicsommal és háromféle paprikával dolgoztam, a végén pedig tojással sütöttem egybe a szaftos zöldségeket.

Kolbász is mehet bele!

Ha szeretnéd, akkor bátran gazdagítsd hússal a lecsót, úgy csak ízletesebb és tartalmasabb lesz. Ha pedig szereted a csípőset, tört jalapeñóval is izgalmasabbá teheted a szaftos ételt.

Tojásos lecsó

Szaftos tojásos lecsó ct

Hozzávalók 4 személyre

  • kevés olaj
  • 4 darab vöröshagyma
  • 4 darab tévépaprika
  • 2 darab hegyes erős paprika
  • 1 darab kaliforniai paprika
  • 4 darab paradicsom
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • só és bors ízlés szerint
  • 6 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

Egy magas falú serpenyőben vagy lábasban forrósítsunk fel kevés olajat, majd dobjuk rá a tetszés szerint felvágott vöröshagymát. Körülbelül 2-3 perc múlva keverjük hozzá a tetszés szerint felvágott paprikákat, a paradicsomot, fűszerpaprikát, sót és borsot. A lecsót főzzük addig, amíg a zöldségek összeesnek, megpuhulnak. (Ha szükséges, 1-2 deci víz is mehet a zöldségek alá.)

A tojást üssük fel, keverjük össze, majd csorgassuk a zöldségekre, és 2-3 perc alatt süssük egybe.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük