Kefires töltött lángos: dinsztelt káposzta teszi izgalmassá

50054713 3816055 6be1e342f9e68d6787c08e480dfd73ef wm
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kefirtől puha tésztájú lángos nem a szokásos módon készül. A tészta káposztás tölteléket kap, így sokkal kiadósabb és finomabb.

A klasszikus lángos mellett egyre népszerűbbek a töltött fajták. Van, amelyikbe lecsó, virsli vagy épp bolognai ragu kerül, de dinsztelt káposztával is érdemes kipróbálni.

A töltött lángoshoz hasonlót az olaszok is készítenek, ez a panzerotti, mely bő olajban és sütőbe tolva is kivitelezhető. A magyaros verzió viszont csak bő olajban sülhet készre: a lángos tésztájába kefir kerül, melytől tökéletes textúrát kap. Ebben a tésztában az a legjobb, hogy hűtőben gond nélkül lehet tárolni, akár egy hétig is, így amikor lángost ennél, csak ki kell venni a tésztát, majd jöhet a formázás és a sütés. Hisz a lángos frissen az igazi.

Ez a szabály a töltött verzióra is érvényes. A töltelékből ne sajnáld a sót és a borsot, ha szeretnéd, köménnyel is feldobhatod. A dinsztelt káposzta nem csak tölteléknek tökéletes, a kisült tészta tetejét is beboríthatod vele.

Kefires töltött lángos

Kefires töltött lángos ct

Hozzávalók 4 személyre

Lángos:

  • 1 dl langyos tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csomag élesztő
  • 50 dkg liszt
  • só ízlés szerint
  • 5 evőkanál olaj
  • 3 dl kefir
  • olaj a sütéshez

Töltelék:

  • 1 fej káposzta (kisebb)
  • kevés olaj
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt. Lefedve, meleg helyen futtassuk fel (10-15 perc).

A lisztet szitáljuk tálba, forgassuk hozzá a sót, majd adjuk hozzá az olajat, kefirt és a felfutott élesztőt, kézzel vagy géppel dagasszuk ki.

A tésztát helyezzük olajjal kikent edénybe, 2-3 óráig pihentessük. (Akár hűtőben is történhet a pihentetés.)

Míg a tészta pihen, a káposztát reszeljük vagy vágjuk vékonyra. Kevés olajon pirítsuk le, közben sóval és borssal ízesítsük.

Pihentetés után a tésztából olajos kézzel tépjünk tetszés szerinti darabokat. A tésztadarabokat óvatosan húzzuk ki kör alakúra. A tészta egyik oldalára helyezzünk a pirult káposztából, majd hajtsuk rá a tésztát.

A tésztacsomagokat forró, bő olajban süssük aranybarnára, oldalanként 3-5 perc alatt.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük