
Kefires töltött lángos: dinsztelt káposzta teszi izgalmassá

A kefirtől puha tésztájú lángos nem a szokásos módon készül. A tészta káposztás tölteléket kap, így sokkal kiadósabb és finomabb.
A klasszikus lángos mellett egyre népszerűbbek a töltött fajták. Van, amelyikbe lecsó, virsli vagy épp bolognai ragu kerül, de dinsztelt káposztával is érdemes kipróbálni.
A töltött lángoshoz hasonlót az olaszok is készítenek, ez a panzerotti, mely bő olajban és sütőbe tolva is kivitelezhető. A magyaros verzió viszont csak bő olajban sülhet készre: a lángos tésztájába kefir kerül, melytől tökéletes textúrát kap. Ebben a tésztában az a legjobb, hogy hűtőben gond nélkül lehet tárolni, akár egy hétig is, így amikor lángost ennél, csak ki kell venni a tésztát, majd jöhet a formázás és a sütés. Hisz a lángos frissen az igazi.
Ez a szabály a töltött verzióra is érvényes. A töltelékből ne sajnáld a sót és a borsot, ha szeretnéd, köménnyel is feldobhatod. A dinsztelt káposzta nem csak tölteléknek tökéletes, a kisült tészta tetejét is beboríthatod vele.
-
2023-07-30 08:36:01
-
2023-07-28 07:32:01
-
2023-07-26 09:36:01
Kefires töltött lángos

Hozzávalók 4 személyre
Lángos:
- 1 dl langyos tej
- 1 teáskanál cukor
- 1 csomag élesztő
- 50 dkg liszt
- só ízlés szerint
- 5 evőkanál olaj
- 3 dl kefir
- olaj a sütéshez
Töltelék:
- 1 fej káposzta (kisebb)
- kevés olaj
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt. Lefedve, meleg helyen futtassuk fel (10-15 perc).
A lisztet szitáljuk tálba, forgassuk hozzá a sót, majd adjuk hozzá az olajat, kefirt és a felfutott élesztőt, kézzel vagy géppel dagasszuk ki.
A tésztát helyezzük olajjal kikent edénybe, 2-3 óráig pihentessük. (Akár hűtőben is történhet a pihentetés.)
Míg a tészta pihen, a káposztát reszeljük vagy vágjuk vékonyra. Kevés olajon pirítsuk le, közben sóval és borssal ízesítsük.
Pihentetés után a tésztából olajos kézzel tépjünk tetszés szerinti darabokat. A tésztadarabokat óvatosan húzzuk ki kör alakúra. A tészta egyik oldalára helyezzünk a pirult káposztából, majd hajtsuk rá a tésztát.
A tésztacsomagokat forró, bő olajban süssük aranybarnára, oldalanként 3-5 perc alatt.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!