Pihe-puha joghurtos piskóta 3 hozzávalóból: liszt nélkül készül

1
Nyomtatás
joghurtos-piskota
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Alig valamiből készül ez a légies, puha piskóta, amelynek görög joghurt, sűrített tej és tojás az alapja.

Ez a pihekönnyű joghurtos torta 3 hozzávalóból, liszt nélkül készül, és annyira elképesztően puha és légies, hogy ilyet még biztosan nem kóstoltál. Bár egyszerű az összeállítása, pár dologra figyelni kell:

  • fontos, hogy a tojáshabot több részletben, spatula segítségével keverd a tésztába, hogy ne törjön össze;
  • a sütit vízfürdőben süsd, úgy lesz tökéletes az állaga;
  • ha elkészült, ne vedd ki rögtön a sütőből, ott hagyd teljesen kihűlni, különben összeesik.

Ha esetleg félsz, hogy nem tartja meg a légies, pufi állagát, keverhetsz bele egy kevés sütőport is, és hogy ellensúlyozd a tojás ízét, egy minimális vaníliakivonat is mehet bele.

Joghurtos piskóta liszt nélkül

joghurtos-piskota2

Hozzávalók x cm-es formához 18 cm átmérőjű formához

  • 4 db L-es tojás
  • 240 g görög joghurt
  • 180 ml cukrozott sűrített tej
  • 1 tk. vaníliakivonat (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki sütőpapírral egy 18 cm-es tortaformát úgy, hogy az oldalaira is jusson és még túl is lógjon rajta, így könnyen ki lehet majd emelni belőle a sütit.

A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét egyelőre tegyük hűtőbe. A joghurtot kanalazzuk finom lyukú szűrőbe, várjuk meg, míg a felesleges nedvesség kicsöpög belőle.

A tojássárgáját, a joghurtot, a sűrített tejet és, ha használunk, a vaníliakivonatot, tegyük egy tálba, keverjük habosra.

A tojásfehérjét 1 csipet sóval verjük kemény habbá.

A tojáshabot több részletben, egy spatula segítségével forgassuk bele a tojásos keverékbe. Akkor jó, ha a masszában már nincsenek nagyobb tojásfehérje-darabok, és könnyű, légies a tészta.

A tésztát öntsük az előkészített formába, a tortaformát pedig tegyük egy mélyebb tepsibe. Öntsünk a tepsibe annyi vizet, hogy a forma alját kb. 1 centire ellepje.

A tortát toljuk a vízfürdővel együtt a sütőbe 40 percre, majd vegyük lejjebb a hőfokot 160 fokra, és süssük még 10 percig. Akkor van kész, ha szépen feljött, és a teteje halványbarna.

Kapcsoljuk le a sütőt, de ne nyissuk ki az ajtaját, és hagyjuk benne a tortát még 1 óráig. Kicsit össze fog esni, de ez normális.

Emeljük ki a sütőpapír segítségével a tortát, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd tegyük a hűtőbe pár órára.

A tortát porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon