
10 puha, mennyei piskóta: a legjobb receptjeinkből válogattunk
Mielőtt a kezdők kitanulják a sütés csínját-bínját, érdemes a legalapvetőbb receptekkel tisztában lenniük, ilyen a palacsinta és a piskóta.
Ez a pihekönnyű joghurtos torta 3 hozzávalóból, liszt nélkül készül, és annyira elképesztően puha és légies, hogy ilyet még biztosan nem kóstoltál. Bár egyszerű az összeállítása, pár dologra figyelni kell:
Ha esetleg félsz, hogy nem tartja meg a légies, pufi állagát, keverhetsz bele egy kevés sütőport is, és hogy ellensúlyozd a tojás ízét, egy minimális vaníliakivonat is mehet bele.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki sütőpapírral egy 18 cm-es tortaformát úgy, hogy az oldalaira is jusson és még túl is lógjon rajta, így könnyen ki lehet majd emelni belőle a sütit.
A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét egyelőre tegyük hűtőbe. A joghurtot kanalazzuk finom lyukú szűrőbe, várjuk meg, míg a felesleges nedvesség kicsöpög belőle.
A tojássárgáját, a joghurtot, a sűrített tejet és, ha használunk, a vaníliakivonatot, tegyük egy tálba, keverjük habosra.
A tojásfehérjét 1 csipet sóval verjük kemény habbá.
A tojáshabot több részletben, egy spatula segítségével forgassuk bele a tojásos keverékbe. Akkor jó, ha a masszában már nincsenek nagyobb tojásfehérje-darabok, és könnyű, légies a tészta.
A tésztát öntsük az előkészített formába, a tortaformát pedig tegyük egy mélyebb tepsibe. Öntsünk a tepsibe annyi vizet, hogy a forma alját kb. 1 centire ellepje.
A tortát toljuk a vízfürdővel együtt a sütőbe 40 percre, majd vegyük lejjebb a hőfokot 160 fokra, és süssük még 10 percig. Akkor van kész, ha szépen feljött, és a teteje halványbarna.
Kapcsoljuk le a sütőt, de ne nyissuk ki az ajtaját, és hagyjuk benne a tortát még 1 óráig. Kicsit össze fog esni, de ez normális.
Emeljük ki a sütőpapír segítségével a tortát, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd tegyük a hűtőbe pár órára.
A tortát porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu