Vaníliakivonat házilag: soha nem használsz többé boltit

Vaniliakivonat-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az igazi vaníliakivonathoz csak borsos áron lehet hozzájutni, de jó hír, hogy házilag olcsóbban is elkészítheted. Ha most összedobod, a karácsonyi desszerteket már vele sütheted!

Bár elsőre ez a recept nagyon költségesnek tűnik, hamar rá fogsz jönni, hogy megéri a befektetést. A házi vaníliakivonat ára még úgy is sokkal kedvezőbb a boltinál, hogy a vaníliarúd luxuscikknek számít. És most nem a híg, átlátszó vaníliaaromákról beszélek, amelyek csak nyomokban tartalmaznak vaníliát, hanem az igazi, szinte fekete színű kivonatról, amelyből fél teáskanálnyi is elég egy nagy adag süteményhez. 

A vaníliarúd kiválasztásánál a következőket vedd figyelembe. A leggyakoribb és legkönnyebben beszerezhető fajta a madagaszkári, ennek selymes, gazdag aromája van. A mexikói vanília erőteljesebb, már-már füstös aromájú, míg a Tahitiről származónak vannak a legvirágosabb jegyei. 

Alkoholból szinte bármilyen semleges ízű megfelel, amelynek minimum 40 százalékos az alkoholtartalma. Még csak a minősége sem kell, hogy a legjobb legyen, hiszen a vanília aromája úgyis elnyomja az alkohol ízét. A kivonathoz válassz jól záródó üveget, és ha esetleg gasztroajándéknak szánod, akkor több kisebb (60-70 ml-es) üvegcsében is szétoszthatod a megadott mennyiséget.

(A képeken egy pár napos kivonatot láthatsz, két vagy több hónap után sokkal sötétebb, már-már fekete lesz.)

Házi vaníliakivonat

Vaniliakivonat

Hozzávalók 2 decihez

  • 3 db vaníliarúd
  • 2 dl vodka, rum, brandy vagy bourbon
Recept idők

Elkészítés:

Egy éles késsel hosszában ejtsünk egy bemetszést a vaníliarudakon, majd kissé nyissuk szét őket, hogy a magjaik előkerüljenek.

Állítsuk őket egy jól záródó üvegcsébe vagy befőttesüvegbe (ha nem férnek be egyben, akkor vágjuk több darabra őket).

Öntsük rájuk az alkoholt, hogy az teljesen ellepje a rudakat, majd zárjuk le az üveget. Száraz, hűvös és napfénytől védett helyen tároljuk legalább 3 hónapig, de az extra intenzív aromáért akár fél évig is maradhat. Hetente alaposan rázzuk fel az üveget, hogy a vaníliát jól átjárja az alkohol.

A vaníliarudakat felbontás után is hagyjuk az üvegben, és időről időre visszapótolhatjuk az alkoholt. Egy év rendszeres használat és újratöltés után a kivonat veszít az intenzitásából. Ebben az esetben szedjük ki a régi rudakat, és pótoljuk frissekkel.

A bontatlan vaníliakivonat évekig eláll, ha pedig eltávolítjuk belőle a rudakat, akkor határozatlan ideig is.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük