Félórás ízletes egytálas padlizsánból – Pikáns joghurtos öntettel keverve lesz igazán finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Intenzív fűszerekkel kevert joghurtos öntettel forgatjuk össze a pirult zöldségeket, nagyon finom, tartalmas fogás, de egy kis laposkenyér is elfér mellé.
A zöldséges egytálas nagyon egyszerűen összedobható, nem lesz vele sok gondunk, az viszont fejtörést okozhat, hogy milyen fűszerekkel hozzuk ki a legjobbat a pirult zöldségekből. Mivel joghurtos öntettel fogjuk összeforgatni, sokféle fűszer illik hozzá, lehet kicsit savanykásabb, édesebb vagy csípősebb zamatú, bátran játszhatunk az ízekkel.
Én jobban szeretem a pikáns, karakteres ízeket - ezért a chilipaprikát frissen vagy por formájában keverem a joghurthoz, de friss zöldfűszert is érdemes a pirult zöldségekhez forgatni, petrezselymet vagy koriandert. A csicseriborsót lecsepegtetve is a sült zöldségekhez adhatjuk, de tepsibe is tolhatjuk, úgy még finomabb lesz a végeredmény.
Joghurtos sült padlizsán
Hozzávalók 4 személyre
- 2 darab padlizsán
- 350 gramm csicseriborsó (konzerv)
- 2 darab édesburgonya
- 200 gramm bébispenót
- 4 deciliter natúr joghurt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab citrom
- kevés olívaolaj
- ízlés szerint só és bors
- 1 teáskanál chilipor
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A padlizsánt megmossuk, az édesburgonyát megpucoljuk, majd mind a két zöldséget kockára vágjuk és tepsire helyezzük (mellé kerülhet a lecsöpögtetett csicseriborsó is). Sóval és borssal fűszerezzük, kevés olajjal meglocsoljuk, utána 180 fokos előmelegített sütőben 20-30 perc alatt puhára sütjük a zöldségeket.
Míg hűlnek a zöldségek, a joghurthoz keverjük a zúzott fokhagymát, a citrom facsart levét, kevés sót, esetleg borsot, chiliport és 1-2 evőkanál olívaolajat.
A sült zöldségeket tálba öntjük, ízlésünk szerint vágott petrezselyemmel és bébispenóttal megszórjuk, majd összekeverjük az öntettel. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Az egytálas mellé bármilyen laposkenyér remekül illik.
Fotó: Getty Images