Ropogós, illatos focaccia fokhagymával sütve – Néha az egyszerű ételek a legjobbak

olaszlaposkenyée2cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az olasz konyha népszerű lapos kenyerét sokféleképpen el lehet készíteni. Sütés előtt érdemes a tetejét zöldfűszerekkel megpakolni, de más módszerrel is különlegessé tehetjük a tésztát, akár a legegyszerűbb alapanyaggal, ami a kamránkban lapul.

A testvérem szerint az olasz konyha egyik büszkesége, a focaccia, nagyon hasonlít a langallóra, hazánk népszerű kenyérlángosára. Van benne igazság, a focaccia is kelt tészta, amit tepsiben sütünk, változatosan ízesíthető, jól állnak a tésztának az intenzív ízű zöldfűszerek, például a rozmaring vagy kakukkfű, de akár sajttal vagy sonkával is felturbózhatjuk.

A focaccia bármikor jó választás - önmagában, könnyű saláta, hús, esetleg leves mellé is falatozhatjuk, vékony szeletekre vágva nagyon gusztusos lesz. A tészta másnap is megőrzi puhaságát, ezért uzsonnának is elcsomagolhatjuk.

Ahogy már említettem, a kamrám legegyszerűbb alapanyaga ad plusz aromát a focacciának, vagyis a fokhagyma, de maréknyi rozmaring is jól áll neki. A fokhagymát reszeljük le és gyúrjuk a tésztába, jellegzetes íze belesül a lágy, omlós kenyértésztába. Néha a kevesebb több, ez az egyszerű recept mindig nyerő.

Fokhagymás focaccia rozmaringgal

olaszlaposkenyée2ct

Hozzávalók 6 személyre:

  • 700 gramm kenyérliszt
  • 5 deciliter langyos víz
  • 2 tasak porélesztő (7 g)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 maréknyi rozmaring
  • kevés olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A fokhagymát reszeljük le.

A langyos vízben keverjük el az élesztőt és a cukrot, hagyjuk 10 percig állni, hogy az élesztő felfusson.

A lisztet a sóval, a reszelt fokhagymával keverjük össze, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, és dagasszunk szép, sima, fényes tésztát. Egy tálat enyhén kenjünk ki olajjal, helyezzük bele a tésztát, kenjük meg olajjal a tetejét is, majd fedjük le konyharuhával, és hagyjuk pihenni 60 percet, amíg a kétszeresére nő a tészta.

A gyúródeszkát kenjük meg olajjal, öntsük rá a kétszeresére dagadt tésztát, az ujjaink segítségével húzzuk szét a tésztát téglalap alakúra, majd hagyjuk még pihenni 15-20 percet. Ezután enyhén kiolajazott tepsibe helyezzük a tésztát, az ujjainkkal tapogassuk meg, a tészta tetejét sózzuk, locsoljuk meg olajjal és szórjuk meg rozmaringgal. A fokhagymás tésztájú focacciát légkeveréses sütőben, 180 fokon 15-25 perc alatt megsütjük.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük