Ilyen Julia Child elképesztően fokhagymás krumplipüré receptje – Rajongóknak kötelező
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Még a fokhagymarajongók is megdöbbenhetnek ezen a recepten, hiszen nem kevesebb, mint 30 gerezd kerül belőle a köretbe.
A krumplipüré amennyire egyszerűen elkészíthető étel, annyira sokféleképpen lehet variálni, pont a burgonya semleges ízéből adódóan. Az erőteljes ízű sajtok, mint a parmezán, nagyon feldobják, de érdemes zöldfűszerekkel is ízesíteni. Nem megszokott, de a mustár is nagyon jól illik hozzá, abból is a dijoni.
Ez a recept egészen egyedülálló, mert első hallásra, sőt, másodikra is elképesztő, hogy mennyi fokhagymát tartalmaz. Amikor viszont elkészül, akkor csak az aromáját fogod benne érezni, mert előtte vajon kell pirítani, amitől az erőssége elillan.
Julia Child fokhagymás krumplipüréje
Hozzávalók 4 adaghoz
- 30 gerezd fokhagyma
- 8 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 250 milliliter tej
- 1.2 kilogramm krumpli (sárga héjú)
- 50 milliliter tejszín
- 50 gramm petrezselyem
- 1 teáskanál só
- ízlés szerint fehér bors
Elkészítés:
A fokhagymagerezdeket tegyük 2 percre egy lábas forrásban lévő vízbe, majd szűrjük le és hámozzuk meg. 4 evőkanál vajat olvasszunk fel egy serpenyőben, alacsony lángon puhítsuk rajta a fokhagymát 15-20 percig. Szórjuk meg liszttel és pirítsuk még 2 percig. Öntsük rá a tejet is, főzzük további 3-4 percig. Amikor a mártás besűrűsödött, tegyük a fokhagymákkal együtt turmixgépbe és krémesítsük.
A krumplikat hámozzuk meg és kockázzuk fel. Főzzük puhára sós vízben, szűrjük le, majd krumplinyomóval nyomjuk össze. Keverjük hozzá a maradék vajat, a fokhagymás szószt, a tejszínt, az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk és főzzük össze néhány perc alatt.
Fotó: Getty Images