
Ilyen Julia Child elképesztően fokhagymás krumplipüré receptje – Rajongóknak kötelező

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence
Ropogós

Leveskocka házilag: csak zöldség, semmi adalékanyag

Mennyei, nyári fügefagylalt: gép nélkül készül

Gyrostál friss zöldségekkel és házi tzatzikivel: csirkéből gyorsan kész

7 nap, 7 smoothie: frissítő, egészséges és tápláló italok minden napra

Könnyű, nyári mártogatós kovászos uborkából: zöldségek és chips mellé
Még a fokhagymarajongók is megdöbbenhetnek ezen a recepten, hiszen nem kevesebb, mint 30 gerezd kerül belőle a köretbe.
A krumplipüré amennyire egyszerűen elkészíthető étel, annyira sokféleképpen lehet variálni, pont a burgonya semleges ízéből adódóan. Az erőteljes ízű sajtok, mint a parmezán, nagyon feldobják, de érdemes zöldfűszerekkel is ízesíteni. Nem megszokott, de a mustár is nagyon jól illik hozzá, abból is a dijoni.
Ez a recept egészen egyedülálló, mert első hallásra, sőt, másodikra is elképesztő, hogy mennyi fokhagymát tartalmaz. Amikor viszont elkészül, akkor csak az aromáját fogod benne érezni, mert előtte vajon kell pirítani, amitől az erőssége elillan.
Julia Child fokhagymás krumplipüréje

Hozzávalók 4 adaghoz
- 30 gerezd fokhagyma
- 8 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 250 milliliter tej
- 1.2 kilogramm krumpli (sárga héjú)
- 50 milliliter tejszín
- 50 gramm petrezselyem
- 1 teáskanál só
- ízlés szerint fehér bors
Elkészítés:
A fokhagymagerezdeket tegyük 2 percre egy lábas forrásban lévő vízbe, majd szűrjük le és hámozzuk meg. 4 evőkanál vajat olvasszunk fel egy serpenyőben, alacsony lángon puhítsuk rajta a fokhagymát 15-20 percig. Szórjuk meg liszttel és pirítsuk még 2 percig. Öntsük rá a tejet is, főzzük további 3-4 percig. Amikor a mártás besűrűsödött, tegyük a fokhagymákkal együtt turmixgépbe és krémesítsük.
A krumplikat hámozzuk meg és kockázzuk fel. Főzzük puhára sós vízben, szűrjük le, majd krumplinyomóval nyomjuk össze. Keverjük hozzá a maradék vajat, a fokhagymás szószt, a tejszínt, az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk és főzzük össze néhány perc alatt.
Fotó: Getty Images