Krémes burgonyapüré pikáns dijoni mustárral: gazdagabb és lágyabb lesz
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
A világ legegyszerűbb körete a krumplipüré, ami a sok vajtól és a tejtől lesz igazán krémes.
Gyerekkoromban imádtam a krumplipürét, persze ma is szeretem, de amikor még kicsi lány voltam, annyira rajongtam a vajjal összetört burgonyáért, hogy magában is képes voltam megenni, más nem is kellett mellé. Míg a vásárnapi ebédnél a család többi tagja a hús mellé szedte a pürét, én magában kanalaztam.
Az ember nem is gondolná, hogy ez az egyszerű köret milyen sok árnyalatban született újjá. Például az amerikai konyhában előszeretettel fűszerezik pikánsan, tálalásnál pedig dobnak rá egy evőkanálnyi vajat, hadd folyjon végig a forró pürén. Az izgalmas variációk közül az egyik legkülönlegesebb a dijoni mustáros változat, amit a hagyományos ízesítésű pürébe teszünk. Ha a krumpli textúráját szeretnénk krémesebbé tenni, tej helyett tejszínnel törjük össze. Lágyabb és gazdagabb lesz a mustárnak és a tejszínnek köszönhetően.
Dijoni mustáros burgonyapüré
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm burgonya
- 125 milliliter tej vagy tejszín
- 5 evőkanál vaj
- 2 teáskanál dijoni mustár
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A megpucolt burgonyákat kockákra vágjuk, sós vízben vajpuhára főzzük.
Az elkészült krumplikat leszűrjük, krumplinyomóval törjük, majd vajjal, tejszínnel, mustárral és borssal simára keverjük. Tálalásnál petrezselyemmel megszórhatjuk.
Fotó: Getty Images