
Lágy kakaós-meggyes tejpite: ezt tényleg csak össze kell keverni
Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára
Ropogós

Frissítő brokkolisaláta krémes öntettel: nem kerül bele majonéz

Sűrű, gazdag sültpaprika-krémleves: melegen és hidegen is isteni

Csodafinom kakaós palacsinta: bármilyen töltelékkel jólesik

Szaftos, csirkés rigatoni: a fűszeres paradicsomszósz is megér egy misét

Kurkumás tea tele fűszerekkel: forró ital a vírusok ellen
A clafoutis, vagyis a tejpite, kiskorom óta nagy kedvencem, és nem véletlenül: villámgyorsan elkészül, ráadásul elképesztően finom.
Tudom, hogy mostanában nem divat, de én bizony szeretem a tejet. Egy bögre kakaó is boldoggá tud tenni, de a clafoutis, aminek lényegében sült tej az alapja, mégis csak egy más minőség.
Ez nem csak az állagában, az ízében is megnyilvánul, krémes, lágy, picit pudingszerű lesz a tésztája, és érződik is benne a selymes tej íze. Bár egy teljesen egyszerű, gyümölcsmentes tejpite is isteni, mi azért ennél egy fokkal extrább verziót hoztunk.
Kakaós-meggyes változat
A tej, cukor, tojás, liszt négyesén kívül jó minőségű kakaópor is kerül a tésztába. Lényegében olyan lesz az egész sütemény, mintha egy bögre kakaót sütnénk meg a sütőben. A lisztből nem sima fehér, hanem teljes kiőrlésű változatot használunk, hogy még egyet csavarjunk az eredeti recepten. Végül a tejpitét a friss meggy koronázza meg.
Kakaós-meggyes clafoutis

Hozzávalók 8 adaghoz
- 3 darab tojás
- 0.5 bögre teljes kiőrlésű liszt
- 0.25 bögre kakaópor
- 0.5 bögre cukor
- 1.25 bögre tej
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 darab citrom (héja)
- 1 csipet só
- ízlés szerint meggy
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét.
Reszeljük le a citrom héját. Magozzuk ki a meggyet.
Tegyünk minden hozzávalót egy tálba - kivéve a meggyet - és keverjük alaposan össze robotgép segítségével.
Egy sütőben is használható serpenyőt vagy pite-, esetleg tortaformát vajazzunk ki, és szórjuk bele a kimagozott meggyet. Óvatosan öntsük rá a kakaós masszát, majd körülbelül 35-40 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük.
Fotó: Getty Images