Lágy kakaós-meggyes tejpite: ezt tényleg csak össze kell keverni

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A clafoutis, vagyis a tejpite, kiskorom óta nagy kedvencem, és nem véletlenül:  villámgyorsan elkészül, ráadásul elképesztően finom.

Tudom, hogy mostanában nem divat, de én bizony szeretem a tejet. Egy bögre kakaó is boldoggá tud tenni, de a  clafoutis, aminek lényegében sült tej az alapja, mégis csak egy más minőség.

Ez nem csak az állagában, az ízében is megnyilvánul, krémes, lágy, picit pudingszerű lesz a tésztája, és érződik is benne a selymes tej íze. Bár egy teljesen egyszerű, gyümölcsmentes tejpite is isteni, mi azért ennél egy fokkal extrább verziót hoztunk.

Kakaós-meggyes változat

A tej, cukor, tojás, liszt négyesén kívül jó minőségű kakaópor is kerül a tésztába. Lényegében olyan lesz az egész sütemény, mintha egy bögre kakaót sütnénk meg a sütőben. A lisztből nem sima fehér, hanem teljes kiőrlésű változatot használunk, hogy még egyet csavarjunk az eredeti recepten. Végül a tejpitét a friss meggy koronázza meg. 

Kakaós-meggyes clafoutis

kakaóstejpiterecept

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 3 darab tojás
  • 0.5 bögre teljes kiőrlésű liszt
  • 0.25 bögre kakaópor
  • 0.5 bögre cukor
  • 1.25 bögre tej
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 darab citrom (héja)
  • 1 csipet
  • ízlés szerint meggy
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét.

Reszeljük le a citrom héját. Magozzuk ki a meggyet.

Tegyünk minden hozzávalót egy tálba - kivéve a meggyet - és keverjük alaposan össze robotgép segítségével.

Egy sütőben is használható serpenyőt vagy pite-, esetleg tortaformát vajazzunk ki, és szórjuk bele a kimagozott meggyet. Óvatosan öntsük rá a kakaós masszát, majd körülbelül 35-40 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük.

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük