Mennyei kakaós piskótatekercs mascarponés krémmel töltve – Így nem törik meg majd a tészta

piskótacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A piskótatekercs gyerekkori kedvencem, amit a nagymamám mindig vaníliás tésztából készített lekvárral megkenve. Mivel ez a recept nagyon jól variálható, az alapot megtartva álmodtam tovább a sütit.

Sokan félnek a piskótatekercsek készítésétől, hisz a süti feltekerése bosszúságot okozhat a sütni vágyóknak. Azért, hogy ezt a malőrt kikerüljem, a mai napig, ha ilyen édességet készítenék, a mamám piskótareceptjével dolgozom. Az alap legjobb tulajdonsága, hogy nagyon jól variálható, a tésztába bátran tehetünk citromot, narancsot, fahéjat, mákot, vaníliát vagy kakaót.

Ha simán készítenénk a tésztát, 120 gramm lisztet használjunk, ha viszont más száraz alapanyagot, például kakaót szeretnénk belekeverni, akkor 10 vagy 20 grammal kevesebb lisztet használjunk, a maradék arányt kakaóval helyettesítsük. A tészta mellett a töltelék is jól variálható, bármilyen lekvár vagy krém finom lesz benne.

A tészta titka

Ahogy már említettem, a piskótatekercs készítésénél az egyik nagy mumus a tekerés, hisz az egyszerű mozdulat során előfordulhat, hogy a tészta megreped. Hogy ezt elkerüljük, fontos, hogy a piskótát ne süssük túl, valamint, ha elkészül, azonnal tekerjük fel még a töltés előtt, majd amikor langyosra hűl, tekerjük ki és töltsük meg az édes töltelékkel.

Kakaós piskótatekercs

piskótact

Hozzávalók 6 személyre

Piskóta:

  • 6 darab tojás
  • 100 gramm cukor
  • 100 gramm liszt
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 20 gramm kakaó
  • kevés porcukor

Krém:

  • 250 gramm mascarpone
  • 200 gramm habtejszín
  • 150 gramm cukor

Tetejére:

  • kevés porcukor vagy kakaó
Recept idők

Elkészítés:

Piskóta:

A tojásokat szétválasztjuk.

A tojásfehérjét a cukorral közepes keménységű habbá verjük.

A tojássárgáját a vaníliakivonattal világosodásig keverjük, majd a felvert tojásfehérjével egybeforgatjuk.

A lisztet a kakaóval összekeverjük, majd a tojásos keverékhez forgatjuk.

A csomómentes tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, egyenletesen elkenegetjük, majd előmelegített sütőben, 200 fokon 10-15 perc alatt megsütjük.

A megsült tészta tetejét enyhén megszórjuk porcukorral, majd sütőpapírt vagy konyharuhát terítünk a tetejére. Arra fordítsuk rá a tésztát, majd azonnal tekerjük fel.

Krém:

A mascarponét a tejszínnel és a cukorral gépi habverő segítségével stabil krémmé dolgozzuk.

Töltés és díszítés:

A langyosra hűtött feltekert piskótát kitekerjük, lehúzzuk a tésztáról a sütőpapírt, majd a porcukorral megszórt oldalára fordítjuk és megkenjük krémmel. A töltelékkel megkent tésztát elkezdjük feltekerni a konyharuha vagy a sütőpapír segítségével, szorosan tekerjük a tésztát, úgy, mintha szőnyeget tekernénk fel.

A piskótatekercset díszíthetjük a maradék krémmel (ha maradt), porcukorral, csokimázzal, de akár kakaóval is megszórhatjuk. Szeletelés előtt 1-2 órára tegyük hűtőbe a sütit.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük