Citromos kaporpesto, a grillezések és a nyári levesek megmentője
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kapor nemcsak azért jó, mert nagyon illatos, markáns ízű, derekasan viseli a hőkezelést és süteménybe is bele lehet sütni, hanem mert sok más friss fűszerrel ellentétben nagyon sokfelé kapni itthon.
Nem úgy, mint mondjuk koriandert vagy tárkonyt, amit úgy kell levadászni a városban. Most kell kihasználni és minél több mindenhez felhasználni, amikor a legszebb és legdúsabb csokrok kaphatóak belőle. Nemcsak kovászos uborkába, nemcsak tökfőzelékhez, hanem magában, nyersen is nagy erővel tud feldobni sok nyári ételt.
Pestót nem igazán szoktak kaporból készíteni, pedig annyira erős íze és illata van, hogy egyenesen kiált a műfajba való felvételért. Lime vagy citrom illik hozzá a legjobban és egy kis fokhagyma. Különösen grillezett húsok és zöldségek mellé csodálatos, amikhez nagyon megy valami zöld, friss, savanykás íz.
Nagyon jól fel tudja dobni a nyári hideg leveseket is, a céklát, az uborkát és a tököt, de főzelékekhez is nagyon jó feltét vagy betét utólag.
Citromos kaporpesto
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 csomag friss kapor
- 3 evőkanál citromlé
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors