Tökéletes grillezett lazac korianderes citrommártással, magos, ropogós salátával
Lazacot grillezni egyáltalán nem bonyolult, rövid idő alatt elkészül, a citrusos ízek pedig kifejezetten jól illenek hozzá.
A lazac az egyik legnépszerűbb halfajta, ami nem is csoda, hisz amellett, hogy nagyon finom, egészséges is. A lazac kalóriatartalma alacsony, fehérjében bővelkedik, kiváló forrása az omega-3 zsírsavnak.
A lazacot sokféleképpen elkészítheted, ízletes nyersen, párolva vagy serpenyőben sütve, de grillezve és sütőbe tolva is ki lehet próbálni. Főzés során óvatosan bánj a hallal, mivel a húsa könnyen szétesik, ezért alacsony láng felett készítsd és tartsd be a receptben írt időt.
A halat a bőre nélkül is elkészítheted, csak akkor hagyd rajta, ha alaszkai vadlazachoz van szerencséd, mivel a halfarmokon tenyésztett bőrében szennyező anyagok lehetnek. A lazac bőre magába szívja a káros anyagokat, ezért különösen fontos, hogy honnan származik.
A halat vágjuk 4 egyforma darabra, majd enyhén olajozott, forró serpenyőben, bőrrel lefelé süssük 3-4 percig. Utána fordítsuk meg és süssük 8-10 percig, miközben fűszerezzük sóval, borssal, zúzott fokhagymával és finomra aprított kaporral.
Az elkészült lazacot kínáljuk spárgával vagy valamilyen párolt zöldséggel.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu