
Roppanós pankomorzsában sült lazac gesztenyés kelbimbóval – Egyszerűen készül a látványos fogás

Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Mutatós vörös bársony cupcake: így egyszerűsíts, ha nem megy a tortasütés

Fokhagymás tésztaszósz fodros kelből: egészséges vacsi fél órán belül

Csokoládéba mártott zserbószívek: Valentin-napi desszert sütés nélkül

Krémes, tejszínes csirkeleves: puha krumplinudli a levesbetét

Menzakaják kvíze: kitalálod a hozzávalókból, melyik ételről van szó?
Amilyen bonyolultan hangzik, olyan egyszerű elkészíteni ezt az egészséges és könnyed fogást.
Egy óra munkával elegáns, könnyed és egészséges fogást tehetsz az asztalra, amelynek biztosan elkérik a receptjét.
Ha nem eszel elég halat, akkor érdemes a lazaccal próbálkozni, mert szinte egyáltalán nincs szaga, és nagyon változatosan elkészíthető. A fűszerezését nem kell túlbonyolítani, tökéletes lesz akkor is, ha citrommal és zöldfűszerekkel sütöd. Ebben a receptben roppanós, citrusos pankomorzsával készítettük, csodás íze lett. A lazacon kívül a tőkehallal is érdemes megismerkedned, gyorsan elkészíthető, alakbarát fogásokat készíthetsz belőle.
Ha már ilyen barátkozós kedvedben vagy, akkor érdemes a kelbimbót is felvenned a repertoárba, egyészt megfizethető, másrészt nagyon egészséges zöldség. Ha nem szereted megpárolva, akkor süsd sütőben, szórd meg parmezánnal, teljesen más íze lesz így.
Lazac pankomorzsában

Hozzávalók 2 személyre
Lazac:
- 500 gramm lazac (bőr nélkül)
- ízlés szerint só, bors
- 1 kávéskanál rozmaring (szárított)
- 5 evőkanál pankomorzsa
- 30 gramm vaj
- 1 teáskanál narancshéj (lereszelve)
- 1 teáskanál citromhéj (lereszelve)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál petrezselyem (aprított)
- 0.5 kávéskanál gyömbér (friss reszelve)
- 1 evőkanál mandula (szeletelt)
Köret:
- 200 gramm kelbimbó
- 50 gramm gesztenye (főtt)
- 40 gramm dió (darabolt)
- 1 evőkanál vaj
- 1 teáskanál olívaolaj
- 80 milliliter tejszín
- 1 kávéskanál méz
- 1 kávéskanál édes chiliszósz
- 0.5 kávéskanál petrezselyem (aprított)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 teáskanál brandy (opcionális)
Elkészítés:
A lazacot tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges nedvességet felitassuk róla. Sózzuk, borsozzuk, és morzsoljunk rá egy kevés rozmaringot. Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
Egy serpenyőt forrósítsunk fel, és 2-3 perc alatt pirítsuk át benne a mandulát.
Egy tálba tegyük bele a puha vajat, és keverjük hozzá a pankomorzsát, a citrom és a narancs reszelt héját, az összenyomott fokhagymát, az apróra vágott petrezselymet, a gyömbért. Tegyük hozzá a megpirított mandulát is.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A morzsát kanalazzuk a lazac tetejére, és óvatosan nyomkodjuk rá a kanál domború felével. Süssük 20 percig, majd 5 percre tegyük grillfokozatra.
A kelbimbókat és a főtt gesztenyét vágjuk félbe. A diót forró serpenyőben pirítsuk 2-3 percig. Egy lábasba tegyük bele a vajat és az olajat, várjuk meg, amíg felmelegszik, tegyük bele a kelbimbót, és fedő alatt pirítsuk 10 percig. Néha forgassuk át, hogy minden oldala pirult legyen. Sózzuk, borsozzuk, majd öntsük rá a tejszínt, és várjuk meg, amíg besűrűsödik. Tegyük rá a gesztenyét és a pirított diót is, adjuk hozzá az édes chiliszószt, a mézet, az aprított petrezselymet, forgassuk át, és pároljuk együtt 5 percig. A végén öntsük rá a brandyt, egy pillanatra vegyük feljebb a lángot, majd zárjuk el.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors