Tökéletes házi falafel gyorsan és egyszerűen: az isteni vega fasírtgolyó
Az arab konyha nálunk is népszerű húsmentes fasírtját, a csicseriborsóból készülő falafelt házilag is könnyen összeállíthatod.
A lencsefasírt egy igazi jolly joker: a húsos változatokhoz hasonlóan tartalmas és tápláló, mégis könnyed, és nem fekszi meg a hasad. Egyszerű a húst a lencsével pótolni, arra viszont mindenképp figyelj, hogy erősebb fűszerezést igényel.
Mivel ez egy tisztán zöldségalapú fasírt, a tojást is kihagytam belőle, és chiamaggal helyettesítettem. Ugyanolyan jól működik azonban a lenmagtojás is erre a célra, az elkészítéséhez itt találsz útmutatót.
Apró szemű zabpehely helyett zabpehely-, teljes kiőrlésű búza- vagy finomlisztet is használhatsz, a nagy szemű zabpelyhet azonban nem ajánlom, mert az nem tud eléggé megpuhulni sütés közben.
A lencse mellett én csak répát használtam, de más zöldségvariációt is kipróbálhatsz: a recept cukkinivel, édesburgonyával vagy gombával is jól működik.
Mossuk meg és áztassuk be a lencsét forró vízbe 1 órára.
Közben pucoljuk meg a répát, a hagymát, a zöldhagymát és a fokhagymát, a répát pedig reszeljük le apró lyukú reszelőn.
Áztassunk be 2 evőkanál chiamagot 1,5 dl forró vízbe.
A hagymát daraboljuk apró kockákra, a zöldhagymát karikázzuk fel, és 3 percig dinszteljük a felhevített olívaolajon. Adjuk hozzá a reszelt répát, sózzuk, borsozzuk, és 1 dl víz hozzáadásával pároljuk puhára.
A lencsét a babérlevéllel enyhén sós vízben, fél óra alatt főzzük puhára, és jól szűrjük le. Egy krumplinyomóval törjük át, hogy kellemesen pépes legyen, de még maradjanak benne nagyobb darabok. Adjuk a répás alaphoz, keverjük bele a paprikát, a bezselésedett chiamagot, a kaprot és a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymákat.
Két-három adagban szórjuk a zabpelyhet a masszába, és alaposan keverjük el. Szükség szerint utánasózhatunk.
Egyengessük a keveréket egy kiolajozott őzgerinc-sütőformába (kb. 30x12 cm), és 180 fokra előmelegített sütőben süssük 45 percig.
Tetszés szerinti körettel fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu