Utolsó pillanatos mézeskalácsgolyó: gluténmentes karácsonyi nasi

Mezeskalacsgolyo-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A karácsonyi mézeskalácsot egyszerűen, golyó formában is elkészítheted, ráadásul sokkal gyorsabb, mint a sütemény, így az utolsó pillanatokban is összedobhatod.

A mézeskalács a karácsonyi időszak egyik ikonikus és már-már kötelező süteménye: ha a gyerekekkel együtt sütöd, közös programként is megállja a helyét. A sütés és díszítés viszont egészen hosszadalmas lehet, és ha nem fér bele az idődbe, akkor készítsd el percek alatt energiagolyó formájában. 

Az így készült nasi gyors, laktóz- és gluténmentes, és vegán is lehet, ha a mézet juharszirupra vagy más folyékony édesítőre cseréled. A golyók alapja a mandulavaj, amit érdemes otthon elkészítened: egyrészt, mert nagyon egyszerű, másrészt pedig borsos ára miatt úgy jobban megéri. Ahhoz azonban, hogy az elkészült golyók a képeken látható világos árnyalatúak legyenek, blansírozott mandulát használj.

A receptben kókuszliszt szerepel, amit kókuszreszelékkel is helyettesíthetsz, azonban a finomabb szemcsék érdekében pár másodperc alatt dolgozd át aprítógépben.

Karácsonyi mézeskalácsgolyó

Mezeskalacsgolyo

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 250 g mandulavaj (blansírozott mandulából)
  • 2 ek méz
  • 50 g cukor
  • 2 ek kókuszliszt
  • 1 csipet
  • 2 tk őrölt gyömbér
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 0.5 tk őrölt szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

Egy kisebb tálban keverjük össze a mandulavajat és a mézet, majd tegyük félre.

Egy másik tálban keverjük össze a cukrot, a kókuszlisztet, a sót és az őrölt fűszereket, majd keverjük a mézes mandulavajhoz. Ha a massza túl folyékony, keverjünk hozzá még 1-2 teáskanál kókuszlisztet, ha túl száraz, akkor kevés vizet.

Osszuk 18-20 egyenlő részre, és kézzel formázzunk belőlük golyókat. Tetszés szerint hempergessük kókuszreszelékbe vagy apróra darabolt mandulába.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük