Utolsó pillanatos mézeskalácsgolyó: gluténmentes karácsonyi nasi
A karácsonyi mézeskalácsot egyszerűen, golyó formában is elkészítheted, ráadásul sokkal gyorsabb, mint a sütemény, így az utolsó pillanatokban is összedobhatod.
A mézeskalács a karácsonyi időszak egyik ikonikus és már-már kötelező süteménye: ha a gyerekekkel együtt sütöd, közös programként is megállja a helyét. A sütés és díszítés viszont egészen hosszadalmas lehet, és ha nem fér bele az idődbe, akkor készítsd el percek alatt energiagolyó formájában.
Az így készült nasi gyors, laktóz- és gluténmentes, és vegán is lehet, ha a mézet juharszirupra vagy más folyékony édesítőre cseréled. A golyók alapja a mandulavaj, amit érdemes otthon elkészítened: egyrészt, mert nagyon egyszerű, másrészt pedig borsos ára miatt úgy jobban megéri. Ahhoz azonban, hogy az elkészült golyók a képeken látható világos árnyalatúak legyenek, blansírozott mandulát használj.
A receptben kókuszliszt szerepel, amit kókuszreszelékkel is helyettesíthetsz, azonban a finomabb szemcsék érdekében pár másodperc alatt dolgozd át aprítógépben.
Karácsonyi mézeskalácsgolyó
Hozzávalók 20 darabhoz
- 250 g mandulavaj (blansírozott mandulából)
- 2 ek méz
- 50 g cukor
- 2 ek kókuszliszt
- 1 csipet só
- 2 tk őrölt gyömbér
- 1 tk őrölt fahéj
- 0.5 tk őrölt szerecsendió
Elkészítés:
Egy kisebb tálban keverjük össze a mandulavajat és a mézet, majd tegyük félre.
Egy másik tálban keverjük össze a cukrot, a kókuszlisztet, a sót és az őrölt fűszereket, majd keverjük a mézes mandulavajhoz. Ha a massza túl folyékony, keverjünk hozzá még 1-2 teáskanál kókuszlisztet, ha túl száraz, akkor kevés vizet.
Osszuk 18-20 egyenlő részre, és kézzel formázzunk belőlük golyókat. Tetszés szerint hempergessük kókuszreszelékbe vagy apróra darabolt mandulába.
-
2024-04-10 08:32:01
-
2024-04-06 07:50:02
-
2024-02-29 09:36:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!