Diós karamellkrém ropogós ostyalapok között: a karácsonyi asztalon is megállja a helyét
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Érdemes egy nagy tepsivel készíteni belőle, légmentesen zárható dobozban sokáig tárolható, az ünnep végéig is kitart.
A karamellás-diós ostya a kedvenc gyerekkori receptem, nagymamám szinte minden évben elkészítette karácsonykor. A puha karamellkrémben dió roppan, de más magvakat is keverhetsz bele, legyen az mandula vagy mogyoró. Ha pedig te is azok közé tartozol, akiknek sosem elég a karácsonyi fűszerekből, főzz a krémbe fahéjat vagy egy kevés szegfűszeget is.
Maga a recept nagyon egyszerű, viszont türelmet és karizmot igényel: a tejből és a cukorból nagyjából 40-50 perc alatt lesz sűrű karamellkrém, ez idő alatt nem szabad magára hagyni, gyakran, szinte folyamatosan kevergetni kell a lábas tartalmát. Ha kitartó vagy, egyszer csak megtörténik a csoda: a cukros tej pudingos állagú, aranybarna krémmé áll össze. Ekkor mehet bele a vaj, a dió, a kakaó és egyéb fűszerek, amit csak szeretnél.
Az utolsó simítás a betöltés: a krémet még melegen öntsd az ostyára, ugyanis hamar elkezd dermedni, sűrűsödni. Előfordulhat, hogy lefolyik a lapról, de aggodalomra semmi ok, várj pár másodpercet, míg dermed, majd kanalazd vissza az ostyára. Én több részletben adagoltam a krémet: először beterítettem vele egy vékony rétegben az ostya felületét, utána vártam kb. fél percet, míg nagyjából megszilárdult, csak utána öntöttem rá a maradékot, azt is eloszlattam rajta. Végül mehet a tetejére a másik ostyalap. Tegyél rá valamilyen súlyt, hogy összetapadjanak a rétegek, majd meg kell várni, míg teljesen kihűl, utána lehet szeletelni.
Karamellás ostya
Hozzávalók 30 szelethez
- 2 darab ostyalap (35x17 cm)
- 0.5 liter tej
- 35 dekagramm cukor
- 10 dekagramm vaj
- 8 dekagramm dió
- 1 csapott evőkanál kakaópor
Elkészítés:
A cukrot és a tejet öntsük egy szélesebb lábasba. Alacsony lángon kezdjük el összemelegíteni őket, mikor a cukor elolvadt, vegyük feljebb a lángot. Gyakori kevergetés mellett főzzük, nem baj, ha habos lesz és bugyog, de ne hagyjuk kifutni. Addig főzzük így, míg el nem kezd sűrűsödni és a színe barnára nem vált. Rá kell szánni az időt erre a folyamatra, akár 40-50 perc is lehet. Ekkor már folyamatosan kevergessük, ne hagyjuk magára. Mikor elkezd sűrűsödni, vegyük lejjebb a lángot, majd addig főzzük, míg pudingszerű lesz az állaga, akkor jó, mikor a kevergetés közben már látni a lábas alját.
Mikor pudingos lett, kapcsoljuk le alatta a lángot, majd keverjük bele a kockákra vágott vajat, míg teljesen el nem vegyül benne. Ekkor adjuk hozzá a durvára vágott diót, majd a kakaót is keverjük a forró krémbe.
Tegyük sütőpapírra az egyik ostyalapot, majd rögtön, még melegen öntsük rá a karamellkrémet. Ha túl folyósnak látjuk, esetleg lecsorog az ostyalapról, kisebb részletekben adagoljuk, nagyon hamar megszilárdul a karamell, és ahogy ez megtörtént, mehet rá a többi. Oszlassuk el egyenletesen a karamellkrémet az ostyalapon, majd tegyük a tetejére a másik ostyalapot, picit nyomkodjuk rá, tegyünk rá súlyt.
Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors