Pikáns karfiolfalatok BBQ-szószban sütve: a húsevők is imádni fogják
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha szereted az igazán fűszeres, csípős ízeket, de közben húsmentesen étkezel, akkor ezt a bundázott karfiolt neked találták ki.
A karfiolból, ebből a kalóriaszegény, vitaminokban és rostokban gazdag zöldségből nagyon változatos fogásokat készíthetsz: akár még a rizst is helyettesítheted vele, de a személyes kedvencem az egészben sült változat tahiniszósszal leöntve. Ha a bundázott változatokért jobban rajongsz, a hagyományos krokettet is elkészítheted karfiolból, amelyet köretként vagy magában, mártogatóssal is kínálhatsz.
Egy kicsit pikáns, de biztosan addiktív lesz az alábbi karfiol, amely BBQ-szósszal készül. A buffalo csirkeszárny vega változataként is szokták emlegetni, hiszen a máz ugyanaz, csak itt nem hús, hanem zöldség van a középpontban. Ha nem szeretnél extra csípős ízeket, akkor édes chiliszósszal dolgozz. A ketchupból pedig érdemes házi változatot használnod, úgy még finomabb lesz a végeredmény.
Karfiolfalatok BBQ-szószban
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 fej karfiol
- 200 gramm liszt
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál római kömény
- 1 kávéskanál só
- ízlés szerint bors
- 200 milliliter víz
- 3 evőkanál ketchup
- 2 evőkanál chiliszósz
- 1 evőkanál almaecet
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
A karfiolt szedjük minél kisebb rózsákra. A lisztet, a fokhagymaport, a pirospaprikát, a római köményt, a sót és a borsot keverjük össze, majd fokozatosan öntsük hozzá a vizet és keverjük simára. Mártsuk bele a karfioldarabokat, majd - miután a felesleges tésztát lecsepegtettük - tegyük sütőpapírral bélelt tepsire őket.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Süssük 15-20 percig a karfiolokat, félidőben forgassunk egyet rajtuk.
Miközben sül a karfiol, egy tálban keverjük össze a chiliszószt, az almaecetet, a ketchupot és az olajat. A karfiol minden oldalát kenjük le a szósszal, majd toljuk vissza a sütőbe még 15 percre, hogy a bunda ropogósra süljön.
Fotó: Getty Images