A legsűrűbb, legédesebb házi ketchup receptje

1
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Nemcsak azért érdemes házilag ketchupot készíteni, mert így nem kerül bele semmi fölösleges, hanem azért is, mert így sokkal, sokkal finomabb lesz, amit a krumplira nyomunk.

Érett paradicsom, cukor és fűszerek. Ennyiből kellene állnia az igazi, tökéletes ketchupnak. Ilyet azonban boltban sehol nem találni. Akármilyen drága flakont választok, biztos, hogy a két ideális hozzávalón túl tartalmazni fog egy rakás fölösleges cuccot, adalékanyagot, állományjavítót és még ki tudja, mit. A legnagyobb baj a bolti változattal még csak nem is ez, hanem az íze: nem finom, csak az édesítő vagy cukoríz ragasztja össze a szájat, a paradicsom igazi zamatából általában semmi nem jön át.

A legfontosabb: a sűrűség

A jó ketchup olyan sűrű, hogy megáll a sült krumpli tetején. Ha ezt az állagot szeretném elérni, akkor egy teljesen egyszerű, bár időigényes technológiai eljárást kell elvégeznem a sima paradicsomszószon. Ez a módszer a zöldséglé sűrítése, amelyet két úton érhetek el: sütéssel vagy főzéssel. Az előbbi trükk hódít mostanában: a legtöbb külföldi gasztroblogger és szakács sütve készíti. Amikor a paradicsom megsül, az íze elképesztően intenzív és tömény lesz, a benne lévő cukor karamellizálódik és sokszoros erővel fejti ki hatását.

Ha nincs érett paradicsom

Bár a legcsodálatosabb eredményt akkor érhetem el, ha a paradicsomtól kezdem a receptet, még akkor is messze túlszárnyalhatok minden bolti terméket, ha üveges passzírozott paradicsomot vagy konzerv daraboltat veszek alapul. Az alapanyaggal kapcsolatos döntés azon is múlik, milyen paradicsomot tudok beszerezni: ha a legjobb fajta hazai paradicsomból terem a kertben rekeszszám, mindenképp abból készítem, viszont ha csak üvegházi van elérhető magasságban, sokkal jobban járok a félkész termékkel.

A paradicsom kísérői

A sűrítést csinálhatom egyszerűen fűszerek és némi cukor társaságában, vagy kiegészíthetem, gazdagíthatom az ízt zöldségekkel. A ketchupba leginkább a hagyma, a fokhagyma, a zellerszár, esetleg az édeskömény illik, az is sokat dob a végeredményen, ha nagyobb darabokban a tepsibe vagy a serpenyőbe dobom a paradicsom mellé.

A fűszerek

A ketchupba minden esetben kerül cukor - a paradicsom édességétől függő mennyiségben. Kell még bele ecet, lehet balzsam-, alma- vagy akár fehérborecet is, a 20 százalékos háztartási verzió nem a legjobb választás erre a célra. A fűszerek közé választhatok szegfűszeget, szegfűborsot, pici fahéjat vagy szerecsendiót is, sőt, akár csípős irányba is vihetem a szósz karakterét egy kis csilivel.

Házi ketchup

kecsoprecept

Hozzávalók 10 adaghoz

  • 1 kilogramm paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 darab szárzeller
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál
  • 3 evőkanál cukor
  • 0.5 teáskanál őrölt szegfűbors
  • 0.5 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 csipet őrölt fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 180 fokosra. A paradicsomokat feldarabolom, és a tepsibe teszem. (A konzerv paradicsomokat egyszerűen beleöntöm.) Sózom, borsozom, hozzákeverem a fűszereket és a cukrot. A hagymát megpucolom, félbevágom, a zellerszárat kettétöröm, a fokhagymagerezdeket egy deszkán a kés lapjával kissé megtöröm. A zöldségeket a paradicsomhoz adom. Fedő nélkül sütöm, míg a kellő állagúra be nem sűrűsödik. Ha kell, kicsit átturmixolom vagy egy szitán átpasszírozom. Steril üvegekbe öntve tartósítom, vagy egyszerűen a hűtőbe teszem, és egy héten belül megeszem.

Fotók: Ács Bori/Sóbors 

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon