
Selymes karfiolkrémleves cheddar sajttal - Nem kell utána második fogás

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Pihe-puha citromos muffin: joghurttól lesz lágy a tésztája
Ropogós

Krémes leves sült karfiolból: könnyed, mégis tápláló fogás

Krémsajttal töltött jalapeño paprika: pirosra sült bacon öleli körbe

Könnyed, pufi felhőpalacsinta: joghurtos a légies tészta

Isteni tojásos pite tortillalapból: cottage cheese teszi krémessé

Babos pástétom olajbogyóval: tartalmas szendvicskrém zöldségekből
Az őszi hidegben semmi sem melegít fel jobban, mint egy sűrű és tartalmas krémleves, pláne, ha jó sok zöldségből készül.
Ősszel van igazán jelentősége annak, hogy megfelelő mennyiségben vigyél be a szervezetedbe zöldségeket és gyümölcsöket. A saláták a hideg időben kicsit háttérbe szorulnak, hogy átadják a helyüket a krémleveseknek.
A krémlevesben az a jó, hogy sokféle zöldséget lehet belefőzni koncentráltan, amitől nemcsak egészséges, hanem laktató is lesz. Ebbe a krémlevesbe sajt is kerül, méghozzá a zsírosabb fajta cheddar, így egy tányérral már biztosan jóllaksz.
Karfiolkrémleves cheddar sajttal

Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 evőkanál vaj
- 1 fej hagyma
- 0.5 fej zeller
- 1 szál sárgarépa
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 darab krumpli
- 1 liter csirke- vagy zöldségalaplé
- 1 fej karfiol
- 2 darab babérlevél
- 1 kávéskanál kakukkfű
- 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál bors
- 100 gramm cheddar sajt
Elkészítés:
A hagymát, a zellert, a fokhagymát és a sárgarépát vágjuk apróra.
Egy lábasban olvasszuk fel a vajat, dinszteljük meg rajta a hagymát, majd szép sorban a többi zöldséget, körülbelül 5-8 perc alatt. A végén adjuk hozzá a fokhagymát is.
A krumplit is kockázzuk fel, a karfiolt szedjük rózsáira, majd tegyük ezt is lábasba, öntsük rá az alaplevet, tegyük bele a babérlevelet és a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk. Nagy lángon forraljuk fel, majd vegyük le az erősséget. Félig fedjük le, főzzük 12-15 percig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.
Ha megpuhultak, vegyük le a tűzhelyről a lábast, vegyük ki a levesből a babérleveleket, majd botmixerrel pürésítsük. A végén keverjük hozzá a cheddar sajtot, hogy beleolvadjon.
Fotó: Getty Images